"DA SAM IMAO IZBORA, NE BIH ŽELEO DA SE RODIM KAO MUSTAFA" Legendarni glumac imao teško detinjstvo "UČILA ME DA KLANJAM, A JA..."
Foto: Dragana Udovičić

o odrastanju

"DA SAM IMAO IZBORA, NE BIH ŽELEO DA SE RODIM KAO MUSTAFA" Legendarni glumac imao teško detinjstvo "UČILA ME DA KLANJAM, A JA..."

Kultura -

Glumac Mustafa Nadarević bio je jedan od omiljenih dramskih umetnika bivše Jugoslavije, a mlađi ga pamte kao Izeta Fazlinovića u seriji 'Lud, zbunjen, normalan'.

Izet Fazlinović, Mustafa Nadarević, Baklava taktika
foto: Printskrin

Prvu ulogu dobio je već u školskoj predstavi, gde je igrao Crvenkapicu. Učiteljica ga je odabrala jer je izgledao kao devojčica, imao je dužu kosu i škripav glas.

U srednjoj školi postao je član amaterskog pozorišta „Viktor Car Emin” i tada je njegova ljubav prema glumi prerasla u poziv. Mustafin otac Mehmed preminuo je od tuberkuloze kada je imao 28 godina, pa je njegova majka Asja, koja je tada imala 22 godine, ostala sama da odgaja Mustafu.

Mustafa Nadarević
foto: Pritnscreen

Asja je odlučila da Mustafu pošalje na studije u Zagreb, gde je proveo godinu dana, a zatim se vratio u Bosanski Novi. Kasnije se preselio kod bake i dede u Rijeku. Još kao dete voleo je glumu. Njegova karijera bila je veoma bogata, pa je igrao u filmovima „Otac na službenom putu” i „Glembej”, „Ničija zemlja”, „Praznik u Sarajevu”...

Gluma je bila njegova ljubav i u njoj je našao spas. Glumio je u pozorištu i kada mu je umrla majka.

Mustafa Nadarević
foto: Dragana Udovičić

- Tako mi je bilo lakše. To je bekstvo od stvarnosti i bekstvo u lik koji nisam ja, onda manje boli. Dobra gluma je poslednji korak ka šizofreniji. Morate mnogo da date sebi, a sa druge strane, ostanite zdravi u glavi - rekao je tada.

Privatni život

Mustafa se ženio tri puta. Iz osmogodišnje veze sa Jasnom dobio je ćerku Nađu, a sa drugom suprugom Snježanom dvoje dece - sina Ašu i ćerku Nanu. Treća supruga bila je Slavica Radović, talentovani kostimograf i scenograf. Venčali su se 25. aprila 2012. posle 15 zajedničkih godina, a ona je preminula 7. juna 2012. posle 10-godišnje borbe sa malignim tumorom.

Detinjstvo i religija

Mustafa Nadarević
foto: Printscreen/Youtube

Mustafa se jednom prisetio svog odrastanja i naglasio kako je bio prisiljen da uči o religiji dok ga je odgajala baka po majci.

- Dok sam bio u poseti toj baki u Bosanskom Novom, ona me je uveče naterala da 'učim', što znači da se molim Bogu, da se klanjam. A ja sam bio umoran kao dete, igrao sam se po ceo dan, trčao sa decom, samo sam čekao da legnem i spavam, a baba nije razumela, mučila me je tada. Verujem, ne mogu bez vere, ali ja sam agnostik, nisam ateista. A moja druga baka me nikada nije terala u crkvu, ali smo kod nje slavili Božić i Uskrs, iako je njen deda, njen muž, bio musliman, sve smo slavili - rekao je tada Nadarević.

Mustafa Nadarević
foto: Dragana Udovičić

On je istakao da mu nije palo na pamet da mrzi nekoga samo zato što nije iste veroispovesti kao on.

- Da sam imao izbora, ne bih želeo da se rodim kao Mustafa. To sam dobio i živeo sam sa tim. Ono što mi se nije dopalo u vaspitanju, odbacio sam, a što mi se dopalo, primenio sam kod ljudi oko sebe. Čitav život živiš, učiš i rasteš, a umireš neobrazovan - zaključio je.

Mustafa Nadarević
foto: Dragan Udovičić

Dramski umetnik preminuo je 22. novembra 2020. godine u 77. godini u Zagrebu nakon duge i teške bolesti.

(Kurir.rs/Story.hr/I.M.)

Bonus video:

00:55

LAUŠEVIĆ JE URADIO NEŠTO ŠTO MI JE SMETALO, A ZBOG TOGA SAM TO ŠTO JESAM! Jami o tome kako joj je glumac obeležio karijeru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track