APLIKACIJA ZA LJUBITELJE KNJIŽEVNOSTI I PRIČA: Novo iskustvo doživljaja Beograda, Zagreba i Ljubljane
Foto: Drgana Udovičić

promocija u beogradu

APLIKACIJA ZA LJUBITELJE KNJIŽEVNOSTI I PRIČA: Novo iskustvo doživljaja Beograda, Zagreba i Ljubljane

Kultura -

U sklopu 32. Beogradskog letnjeg festivala biće ovog vikenda lansirana aplikacija Slavic Soundwalking. Pomoću programa Kreativna Evropa, koji digitalizacijom spaja književnost i dizajn zvuka, povezali su se umetnici iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Hartefakt
foto: Drgana Udovičić

Najjednostavnije rečeno, korisnici mogu da preuzmu aplikaciju i da, šetajući Beogradom, na označenim lokacijama čuju 75 neobjavljenih audio-priča savremenih autora i autorki iz cele bivše Jugoslavije. Isto važi i za Zagreb i Ljubljanu. Među kreatorima srpskih priča su i Svetozar Cvetković, Branko Rosić, Katarina Mitrović, Tijana Grumić, Vida Davidović, Staša Bajac, Milica Vučković, Filip David, Filip Grujić... Neki od glumaca koji čitaju priče u aplikaciji su: Katarina Marković, Amar Ćorović, Vanja Ejdus, Nina Perišić...

Ova mobilna aplikacija trenutno sadrži 75 kratkih priča na srpskom, hrvatskom, slovenačkom i engleskom jeziku, kao i na znakovnom jeziku, čime se omogućava pristupačnost gluvim i nagluvim korisnicima. Aplikaciju je isključivo moguće koristiti na pametnim mobilnim uređajima, a aktivira se pomoću GPS usluge. Ceo projekat realizovao Hartefakt, a muziku je komponovao Igor Krstić.

Igor Krstić, Katarina Mitrović
foto: Kurir

U subotu, 29. juna u 18 časova polazeći sa zajedničke početne pozicije u centru Beograda (kod hotela Moskva), zahvaljujući korišćenju mobilne aplikacije i sopstvenih slušalica, učesnici_e će se tokom vođene ture zajedno prošetati kroz grad i upoznati sa aplikacijom i toponimima grada Beograda iz nove perspektive, premijerno slušajući osam audio-priča nastalih u okviru projekta. Pored Terazija (Hotel Moskva), zvučni program pratićemo i na još 7 toponima našeg grada: Nušićeva ulica, Atelje 212, Palilulska pijaca, RTS, Park Tašmajdan, Glavna pošta, Crkva svetog Marka.

Ovu po svemu posebnu šetnju završavamo u Salonu Muzeja grada Beograda (Bulevar Kralja Aleksandra 30-32) oko 20 časova gde počinje takozvani Storiteling događaj na kom priče pričaju neki od autora i autorki priča u aplikaciji: Vida Davidović, Sofija Dimitrijević, Ksenija Kušec, Suzana Tratnik, Tanja Matijašević i Selma Skenderović.

Andrej Nježić
Andrej Nježićfoto: Jakov Simović/Promo

Sutradan 30. juna organizujemo Storiteling događaj za decu u Parku Tašmajdan od 19 časova gde bajke uživo pričaju glumci: Mina Obradović, Andrej Nježić i Anja Ćurčić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track