MINISTAR SELAKOVIĆ OTVORIO MEĐUNARODNI "RAVNO SELO" FILM FESTIVAL: Tokom četiri dana biće prikazano više od 40 filmova
Foto: Igor Loos

svečano otvaranje

MINISTAR SELAKOVIĆ OTVORIO MEĐUNARODNI "RAVNO SELO" FILM FESTIVAL: Tokom četiri dana biće prikazano više od 40 filmova

Kultura -

Ministar kulture Nikola Selaković otvorio je sedmi međunarodni „Ravno selo“ film festival koji se održava uz podršku Ministarstva kulture i tom prilikom istakao da ovaj praznik filma šalje u svet najlepšu sliku o stvaralaštvu, kulturi i našoj zemlji koja je oduvek bila rasadnik talenata i umetničkih velikana.

Ministar Selaković otvorio je 'Ravno selo' film festival
Ministar Selaković otvorio je "Ravno selo" film festivalfoto: Igor Loos

Ministar je naglasio da je Ravno selo, zavičaj našeg proslavljenog filmskog i dramskog umetnika i osnivača festivala Lazara Ristovskog postalo svojevrsno mesto sabiranja eminetnih filmskih radnika, umetnika i pobornika kulture svih generacija i ukazao da je za Srbiju film neobično važan. Podsetio je da je srpska kinematografija jedna od prvih u svetu, da su srpski autori u Srbiji i svetu stvarali filmove još u vreme nastajanja ove umetnosti i da je danas film jedna od najplodnijih i najrazvijenijih grana kulturne industrije.

Svečano otvaranje festivala
Svečano otvaranje festivalafoto: Igor Loos

Srbija voli film, duboko i posvećeno. Istovremeno, rekordnim ulaganjima u kinematografiju tokom poslednjih nekoliko godina, naša država je potvrdila podršku filmskoj umetnosti i filmskom stvaralaštvu, a u planu su još veće investicije kako bi filmski radnici i talenti kojima naša zemlja obiluje, imali još bolje uslove da ostvare pun potencijal na domaćoj i svetskoj sceni“, rekao je Selaković.

Svečano otvarenje
Svečano otvarenje foto: Igor Loos

Ministar je podsetio da je na inicijativu tadašnjeg predsednika Vlade, a današnjeg predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, 2016. godine započet proces koji su kasnije vlade nastavile – da se svake godine uvećava budžet Filmskom centru Srbije upravo za snimanje filmova. „Pored toga, za podsticaje investitoru da u Srbiji proizvodi audio-vizuelno delo, u budžetu Ministarstva kulture 2024. planirana su izdvajanja u iznosu od 2,25 milijardi dinara, što je za 450 miliona dinara više nego u 2023. godini. Program dodele podsticaja u oblasti audio-vizuelne proizvodnje omogućio je da se Srbija nametne kao jedna od najprivlačnijih destinacija u regionu za produkciju audio-vizuelnih dela“, rekao je ministar.

Lazar Ristovski
Lazar Ristovskifoto: Igor Loos

Tokom četiri dana festivala koji se tradicionalno organizuje uz podršku Ministarstva kulture, do 30. juna biće prikazano više od 40 filmova iz 19 zemalja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track