POPLAVA U UDRŽENJU KNJIŽEVNIKA SRBIJE: Francuska 7 je pred samourušavanjem, a hitno se oglasio i predsednik UKS Miloš Janković
Foto: UKS

tužna slika

POPLAVA U UDRŽENJU KNJIŽEVNIKA SRBIJE: Francuska 7 je pred samourušavanjem, a hitno se oglasio i predsednik UKS Miloš Janković

Kultura -

Jako nevreme je sinoć zahvatilo Beograd, a kiša nije napravila samo kolaps na ulicama, već je nanela velika oštećenja u prostorijama Udruženja književnika Srbije (UKS).

Poplava, Francuska 7, UKS
foto: UKS

Na fotografijama se vidi kako trenutno izgledaju prostorije najstarijeg umetničkog, esnafskog udruženja na Balkanu, koje će iduće godine proslaviti 120 godina postojanja – naravno, ako bude imalo gde – jer čuvena Francuska 7 je od jutros, posle sinoćnjeg nevremena, potpuno poplavljena.

Poplava, Francuska 7, UKS
foto: UKS

Zgrada koja je kulturno dobro prvog reda i pod zaštitom je zakona, već godinama prokišnjava i propada, usled – kako predsednik UKS Miloš Janković kaže – nemara, nebrige, neodgovornosti i nezainteresovanosti nadležnih – Ministarstva kulture i Gradskog sekretarijata za kulturu, odnosno Grada Beograda, koji svoje nečinjenje pravdaju međusobnim prebacivanjem odgovornosti zbog nerešenog pravnog statusa vlasništva nad zgradom. I pored svih decenijskih apela UKS, obraćanja svim instancama i svim nadležnim institucijama – Francuska 7 je, slobodno se može reći, pred samourušavanjem.

Miloš Janković
foto: Petar Aleksić

"Nikoga, očigledno, nije briga, evo već decenijama, pored svih molbi, apela, poziva za pomoć, naše želje da sarađujemo, kompromisa očitovanih u našoj želji da budemo konstruktivni, da „ne talasamo“, da se trudimo da na problem ukažemo na adekvatan način, kroz institucije, bez protesta, štrajkova – ali, ne vredi, što bi rekao Majakovski – „teško je u debelo uvo zabosti nežnu reč“. Svi se prave nenadležni, a zapravo se radi o vrlo ozbiljnom javašluku, nestručnosti i nezainteresovanosti. Ako neko bude povređen, ili poginuo ne daj Bože, kada padnu balkoni prema Siminoj ili Francuskoj, baš me zanima šta bi nadležni rekli. Verovatno – ništa, kao i obično" – izjavio je Janković za Kurir.

Poplava, Francuska 7, UKS
foto: UKS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track