DOGAĐAJ GODINE IZLOŽBA POSVEĆENA IVANU ANTIĆU: Zatvorena Beogradska internacionalna nedelja arhitekture dodelom nagrada
Foto: Aleksandar Gazibara

tradicija

DOGAĐAJ GODINE IZLOŽBA POSVEĆENA IVANU ANTIĆU: Zatvorena Beogradska internacionalna nedelja arhitekture dodelom nagrada

Kultura -

Devetnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA 2024, u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda, svečano je zatvoreno u subotu u Likovnoj galeriji KCB.

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture
foto: Aleksandar Gazibara

Društvo arhitekata dodelilo je nagradu Arhitektonski događaj godine za 2023. godinu manifestaciji "100 godina od rođenja arhitekte, profesora i akademika Ivana Antića", koja je održana u svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu i na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Milena Kordić, predsednica Društva arhitekata Beograda, u uvodnom obraćanju je istakla:

- Društvo arhitekata Beograda pokušava da skrene pažnju na ulogu arhitekture u širem društvenom kontekstu i da stavi fokus na događaje koji zanimaju ne samo stručnu već i širu javnost. Ova nagrada pokušava da nađe nešto što nije formalno arhitektonski objekat, ali može da ostvari značajniji uticaj.

dr Milena Kordić
dr Milena Kordićfoto: Aleksandar Gazibara

U obrazloženju nagrade, koje je pročitao predsednik žirija, arhitekta Goran Vojvodić, između ostalog je navedeno:

- Da kojim slučajem postoji jedan srpski arhitektonski bukvar, ilustracija pored slova A pripala bi bez sumnje Ivanu Antiću. Kao što bi pored slova D stajao portret Nikole Dobrovića, a sličica Jovana Ilkića pored I. Ta njihova mesta ostala bi nepromenjena i kad bi se sva slova bukvara ispremeštala, učila odnazad ili na preskok. Antićev položaj u vrhu srpske arhitektonske azbuke do danas je ostao neprikosnoven, ali je protokom vremena njegovo delo ispunjeno dubljim slojevima značenja i obogaćeno novim tumačenjima.

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture
foto: Aleksandar Gazibara

Uz Gorana Vojvodića, žiri su činili dr Milena Kordić, arhitekta, i Slobodan Giša Bogunović, filozof i teoretičar arhitekture.

Ovogodišnje, 19. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA 2024, održano je od 30. maja do 29. juna u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. Centralna tema ovogodišnje manifestacije bila je "Odjeci modernizma" koja se bavila pitanjima odnosa savremene arhitekture i modernizma, a posebna pažnja posvećena je modernističkom periodu arhitekte i profesora Milana Zlokovića (1898-1965), koji je uz Nikolu Dobrovića jedan od naših najznačajnih arhitekata moderne arhitekture.

Hotel Jugoslavija
foto: Printscreen/Youtube

Šetnje Beogradom: Obišli Sajam, "Jugoslaviju" i Palatu Srbije

U okviru tradicionalnog programa BINA šetnji, posetioci su mogli da obiđu gradske vile u Profesorskoj koloniji, Beogradski sajam, hotel "Jugoslavija" i Palatu Srbije, dok je BINA izlet u Novi Sad vodio u svet realizovane arhitekture Lazara Kuzmanova, jednog od najistaknutijih arhitekata srednje generacije, odnosno kroz priču o našim železnicama polazeći od stanice Prokop u Beogradu, putovanjem brzom prugom do konačnog odredišta, modernističke železničke stanice Novi Sad iz 1964. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track