OVAJ GLUMAC BRILJIRA KAO DRAŽA MIHAILOVIĆ: Film "Đeneral" trebalo bi da uskoro bude završen! U septembru kreću završna snimanja!
Foto: Printskrin/Jutjub/Pogledi

ratna drama

OVAJ GLUMAC BRILJIRA KAO DRAŽA MIHAILOVIĆ: Film "Đeneral" trebalo bi da uskoro bude završen! U septembru kreću završna snimanja!

Kultura -

Snimanje igranog filma "Đeneral" o komandantu vojske Kraljevine Jugoslavije generalu Dragoljubu Mihailoviću polako se privodi kraju.

film Đeneral
foto: Printskrin/Jutjub/Pogledi

Prema rečima glavnog scenariste i režisera filma Miloslava Samardžića prošle godine snimljena su 94 minuta filma, a uskoro počinje snimanje i preostalih 60 minuta.

- Knjiga snimanja je završena. Sve je dogovoreno, svaki čovek, svako mesto... Samo se čeka septembar, da to sve počne. Onda sledi montaža, specijalni efekti, kolor korekcija, dizajn zvuka, komponovanje muzike... Plan je da se film nađe u bioskopima u oktobru 2025. godine. Posle toga na red dolazi televizija, tokom 2026. godine. Film snimamo iz dva dela, zato što nije bilo sredstava da se snimi odjednom - rekao je za Kurir glavni scenarista i režiser filma "Đeneral" Miloslav Samardžić.

Miloslav Samardžić
foto: Printskrin/Jutjub/Pogledi

Film ”Đeneral” snima se prema istinitim događajima. U prvom planu je najveća ofanziva četnika protiv sila Osovine, u jesen 1943. godine, što je ujedno bila najveća antiosovinska akcija između Istočnog i Zapadnog fronta u Drugom svetskom ratu u Evropi. Istovremeno, novopridošli šef savezničkih vojnih misija pri Vrhovnoj komandi Jugoslovenske vojske, britanski general Čarls Daglas Armstrong, sledeći naređenja iz svoje komande u Kairu, u kritičnim trenucima počinje da postavlja nevojničke zahteve generalu Draži Mihailoviću. I tada nastaje zaplet filma... Sučeljavanja dva generala, predstavnika jedne velike sile i jedne relativno male zemlje, otkrivaju uzroke ishoda rata u Кraljevini Jugoslaviji.

General Armstrong je iskusan britanski kolonijalni oficir, poznat po strogosti i krutosti, koji je poslat da ”disciplinuje” generala Mihailovića. Crpi snagu iz svesti da je predstavnik najveće imperije u istoriji sveta. Ideal mu je izvršenje zadatka po svaku cenu. Ali, kada general Mihailović postupa po dogovorenom planu, a general Armstrong počinje da dobija naredbe mimo tog plana, pa i mimo logike, on se nađe na nepoznatom terenu. Po prvi put Armstrong oseća da ga je imperija izdala i šalje niz protesta Кomandi za Sredozemlje u Кairu.

film Đeneral
foto: Printskrin/Jutjub/Pogledi

General Mihailović ne zna za te proteste, koje Armstrong šalje sa svoje radio stanice, već u britanskom generalu vidi osobu koja nemilosrdno postavlja ultimatume. Ako udovolji njegovim zahtevima, gubi rat, ako ne udovolji, opet gubi. Izlaz iz nemoguće situacije on traži u istorijskim iskustvima, a snagu mu daju prethodnici na komandnim položajima, poput vojvode Radomira Putnika, koji je bio njegov omiljeni učitelj. Кljučne reči i razmišljanja istorijskih ličnosti, Srba, Britanaca i Nemaca, koje se koriste u filmu navedeni su prema originalnim dokumentima iz Vojnog arhiva u Beogradu, Arhiva Huverovog instituta u Кaliforniji i Bundes arhiva u Frajburgu.

Glavnu ulogu u filmu, lik generala Dragoljuba Mihailovića tumači poznati srpski glumac Nikola Rakočević. Uloge oficira Vrhovne komande Jugoslovenske vojske igraju Vladimir Jocović (potpukovnik Mirko Lalatović), Miloš Krstović (potpukovnik Luka Baletić), Petar Lukić (major Živojin Marković) i Milomir Rakić (major Zaharije Ostojić). Članove britanske vojne misije tumače: Stevan Mrđenović (Čarls Armstrong), Luka Miljković (Vilijam Bejli), Nikola Vasiljević (Bil Hadson), Nikola Popović (Arči Džek) i David Pilipović (narednik Džonson).

Scene za film "Đeneral" snimane su u Srbiji i Republici Srpskoj. Posebno će biti autentične scene snimanja bitke za Višegrad koja se odigrala 5. oktobra 1943. godine, kada su pripadnici Jugoslovenske vojske oslobodili taj grad od hrvatskih ustaša i Nemaca. Pored Višegrada, scene su snimane u Užicu, na planini Rudnik, Gledićkim planinama, Ovčar banji, travnatom aerodromu u Davidovcu kod Paraćina.

Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track