PREMINUO ISMAIL KADARE: Čuveni pisac izgubio je životnu bitku u 88. godini, a njegova dela su pod zaštitom Unseka
Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Odlazak

PREMINUO ISMAIL KADARE: Čuveni pisac izgubio je životnu bitku u 88. godini, a njegova dela su pod zaštitom Unseka

Kultura -

Albanski pisac Ismail Kadare preminuo je u 88. godini, potvrdio je ispred njegove izdavačke kuće Bujar Hudri za Radio Slobodna Evropa.

Ismail Kadare se rodio 1936. godine u Đirokastru, malom gradu u planinama na jugu Albanije.

Bogata karijera

Napisao je brojna poznata dela, kao što su "General mrtve vojske", "Prekinuti april", "Velika zima" i "Most na tri luka".

Kadare je trideset godina svoje karijere pisca živeo u komunističkoj Albaniji, gde je napisao i svoja remek-dela: "General mrtve vojske", "Prekinuti april", "Velika zima" i "Most na tri luka". Njegov roman "Hronika u kamenu", deo je svetske baštine pod zaštitom Uneska.

Knjige Ismaila Kadarea preveden su na više od 45 jezika sveta. Brojna njegova ostvarenja bila su zabranjena u tadašnjoj komunističkoj Albaniji.

Kadare je u intervjuu za list Fajnenšel tajms (The Financial Times) 2010. godine rekao da je najponosniji na "Kuču snova".

"Napisana je 1980. i objavljena godinu dana kasnije, u najmračnijem periodu albanske tiranije. Bila je to knjiga protiv te tiranije", rekao je Kadare.

Kadare je emigrirao u Francusku 1990. godine, nakon što je podržao demokratizaciju. On je 1996. postao član Francuske akademije moralnih i političkih nauka.

(Kurir.rs/I.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track