NAJBOLJI FILM "NEDELJA" O DŽEJU, A MLADA GLUMICA LUNA PILIĆ: Dodelom nagrada svečano zatvoren 7. Ravno Selo film festival
Foto: Vidoje Manojlović

kraj

NAJBOLJI FILM "NEDELJA" O DŽEJU, A MLADA GLUMICA LUNA PILIĆ: Dodelom nagrada svečano zatvoren 7. Ravno Selo film festival

Kultura -

Projekcijom filma "Nedelja" i dodelom nagrada zatvoren je 7. Ravno Selo film festival. Tokom četiri dana festivala prikazano je više od 40 filmova iz 19 zemalja, a na svečanom zatvaranju dodeljene su priznanja za najbolji film, reditelja, glumica i nagrada publike.

Film Nedelja
foto: Pelicula production

Zlatni klip za najboljeg reditelja uz novčanu nagradu u iznosu od 1.500 evra pripao je rediteljki Selin Song za ostvarenje "Prošli životi" (SAD, Južna Koreja). Žiri je u obrazloženju nagrade ovaj film okarakterisao kao "priču koja na suptilan način duboko emotivno dodiruje bioskopsku publiku, terajući je da se zamisli nad pitanjem šta je ono što je zaista važno u našim životima i da li ćemo te živote podrediti ljubavi ili ćemo ljubav podrediti životu". Najbolji film je "Nedelja", snimljen po scenariju Stefana Boškovića i u režiji Nemanje Ćeranića i Miloša Radunovića.

Ravno Selo
foto: Vidoje Manojlović

- Biografska priča inspirisana istinitim događajima iz života jednog od najomiljenijih pevača sa ovih prostora pretočena je u film izuzetne poetske snage koji odlikuje kvalitetan ritam u vođenju radnje, respektabilan produkcioni domet, fascinantan glumački ansambl i sjajan prijem kod publike - navodi se u obrazloženju žirija.

Ravno Selo
foto: Vidoje Manojlović

Zlatni klip za najbolji film po izboru publike je "Poslednji strelac" reditelja Darka Nikolića, s Nenadom Jezdićem u glavnoj ulozi. U obrazloženju odluke navedeno je da je "ovaj uzbudljivi triler, pun neočekivanih obrta i napetih scena, držao publiku u iščekivanju i stalnoj tenziju od početka do kraja". I ove godine Gorki list je dodelio nagradu za najboljeg mladog glumca ili glumicu festivala u novčanom iznosu od 1.000 evra, a priznanje je pripalo Luni Pilić za ulogu Janje u filmu "Sveta obitelj" (Hrvatska). Luna je iz Splita, ali je glumu završila u Beogradu.

Dani Danila Lazovića, Luna Pilić
foto: Aleksandar Kovačević

- Prvi put sam u Ravnom Selu i hvala na gostoprimstvu. "Sveta obitelj" otvara temu seksualnog nasilja u porodici od nekog ko bi trebalo da bude roditeljska figura. Hvala celoj ekipi na hrabrosti da ispriča ovakvu priču - rekla je Pilić.

Ravno Selo
foto: Vidoje Manojlović

Nagrađeni su najbolji dokumentarac i studentski film. Nagrade u glavnom programu dodelio je žiri koji su činili glumica Ana Lečić, reditelj Marko Novaković i glumac Miodrag Radonjić. Filmski montažer i profesor FDU Dragan Dimčić bio je predsednik jednočlanog žirija dokumentarnog programa "Kratkih 100 minuta", a reditelj Nemanja Ćipranić predsednik jednočlanog žirija selekcije studentskog filma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track