GLUMICA SE DROGIRA NA SCENI: Na Bitef 2024. stiže 10 sjajnih predstava, a u Beograd dolazi i čuvena Karolina Bjanki
Foto: Christophe Raynaud

savremeno pozorište

GLUMICA SE DROGIRA NA SCENI: Na Bitef 2024. stiže 10 sjajnih predstava, a u Beograd dolazi i čuvena Karolina Bjanki

Kultura -

Na ovogodišnji 58. Bitef, koji se održava od 25. septembra do 4. oktobra, pod sloganom "Lepota (ne)će spasiti svet", prvi put u Srbiju dolazi čuveni Komedi fransez, najavili su organizatori na konferenciji za medije.

Bitef, Nikita Milivojević
foto: Tanja Drobnjak

- Festival će otvoriti Dens on ansambl iz Berlina, koji će 25. septembra izvesti plesnu predstavu "Mekšanje" koreografa Hristosa Papadopulosa u "Madlenijanumu". Predstava je pravi duhovni spektakl. Ona je sve što ne očekujete od plesne predstave. Plesači imaju više od 40 godina, minimalistička je u formi, kao metronom precizna, pokušava da nas uvuče u ritam drugačiji od onog koji donesemo sa ulice, iz svakodnevnog života, gotovo je ritam molitve - rekao je umetnički direktor i selektor Bitefa Nikita Milivojević.

On je rekao da je "Hekuba, ne Hekuba" Komedi franseza iz Pariza jedna od predstava koje će obeležiti Bitef izvođenjem 26. i 27. septembra u Narodnom pozorištu.

- Predstava je zaista važna, uzbudljiva i nemoguće je propustiti je, jer se bavi mitom o Hekubi na novi način, na uvek aktuelan način borbe pojedinca protiv sistema - objasnio je selektor.

Karolina Bjanki, Bitef
foto: Alexandre Quentin

Od zvezda se u Beogradu očekuje Karolina Bjanki, čija autorska predstava "Trilogija snage kučke - I poglavlje: Nevesta i laku noć, Pepeljugo" 3. i 4. oktobra u Pozorištu na Terazijama zatvara festival.

- U performansu koji se bavi pitanjem seksualnog nasilja Karolina uzima drogu GHB na sceni - navela je Tijana Grumić.

Karolina Bjanki, Bitef
foto: Christophe Raynaud

Publika će moći da vidi 10 predstava, a neke čak i dva puta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track