SAMO NAIZGLED JEDNOSTAVNA PRIČA KOJU I DANAS ŽIVIMO: Šekspir festival otvara "Bogojavljenska noć" sa plejadom mladih glumaca
Foto: Marija Erdelji

Ne propustite

SAMO NAIZGLED JEDNOSTAVNA PRIČA KOJU I DANAS ŽIVIMO: Šekspir festival otvara "Bogojavljenska noć" sa plejadom mladih glumaca

Kultura -

Predstava "Bogojavljenska noć", nastala ukrštanjem kreativnih snaga Pozorišta mladih, Akademije umetnosti Novi Sad i Šekspir festivala, otvoriće 4. jula ovogodišnji, 11. Šekspir festival u Čortanovcima.

UNIQA osiguranje, Šekspir festival
foto: Promo

U režiji Ivana Vanje Alača, na sceni vile "Stanković" Šekspirovu čuvenu noć oživeće plejada mladih glumaca u društvu nekoliko veterana Pozorišta mladih: Andrijana Đorđević (Viola), Miloš Lazić (Ludalo), Miloš Macura (Grof Orsino), Jelena Lončar (Grofica Olivija), Aleksandar Milković (Malvolio), Đorđe Mitrović (Vitez Tobi Štucalo), Aleksa Jovčić (Sebastijan), Anica Petrović (Sluškinja Marija), Saša Latinović (Antonio) i Ervin Hadžimurtezić (Vitez Endrju Jezoliki). Muziku će u predstavi uživo izvoditi kvartet u kojem su: Dimitrije Beljanski (klavir), Katarina Badnjar (violina), Stefan Milović (klarinet) i Nina Henig (violončelo).

Šekspir festival, Bogojavljenska noć
foto: Marija Erdelji

Tekst je adaptirala Divna Stojanov. Scenografkinja je Jovana Stefanović, kostimografkinja - Margareta Marinković, kompozitor - Dimitrije Beljanski, a saradnik za scenski pokret bio je Igor Greksa.

“Bogojavljenska noć” imala je premijeru prošle godine upravo na Šekspir festivalu, a scenski život tokom prethodne sezone na sceni Pozorišta mladih.

Ivan Vanja Alač
foto: JDP, Jovo Marjanović

Reditelj Ivan Vanja Alač kaže da je ova Šekspirova - tek naizgled - jednostavna priča uveliko ono što i danas živimo - neprekidno pretvaranje, maskiranje i sakrivanje stvarnih želja i namera, “dok sve dublje tonemo u probleme i zapetljavamo se”. Međutim, “Tek onda kada junaci odluče da budu ono što jesu, da se prikažu u svojoj iskrenosti, tek tada mogu doći do srećnog kraja.”, zaključuje reditelj, a dramaturškinja Divna Stojanov nas podseća da „Bogojavljenska noć“ preispituje to kako spoljašnjost zavodi i zavarava i kako naša ljubav otkriva više o nama samima, nego o drugima.

Šekspir festival, Bogojavljenska noć
foto: Marija Erdelji

Šekspir je, naravno, uvek najinspirativniji za glumce, u kojojoj god životnoj dobi da su. Jedan od njih, koji briljira u ovoj predstavi - Ervin Hadžimurtezić kaže da je veliki pisac uvek veliki izazov jer uvek maestralno razotkriva ono što je u srži naše civilizacije. “On nas podseća da se sve zapravo vrti ukrug: da je uvek tako da, ono što je bilo - i biće, i malo toga se zapravo promenilo u ljudskoj prirodi i društvu.”, kaže Hadžimurtezić.

Šekspir festival, Bogojavljenska noć
foto: Marija Erdelji

“Bogojavljenska noć” će pod vedrim čortanovačkim nebom (tako kaže prognoza) početi u 20 sati. a u slučaju da prognoza omane i da nam se iznenada nasmeši neka superćelijska oluja, predstava će se igrati u Pozorištu mladih, u Novom Sadu. Festival je kao i prethodnih godina podržala Unika osiguranje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track