PESMA "JEDAN DAN ŽIVOTA" DONELA MU JE MILION PRODATIH PLOČA: Slavko Perović napisao je brojne hitove, a sada je nagrađen
Foto: Rts Printscreen

Legenda

PESMA "JEDAN DAN ŽIVOTA" DONELA MU JE MILION PRODATIH PLOČA: Slavko Perović napisao je brojne hitove, a sada je nagrađen

Kultura -

Slavko Perović ostavio je neizbrisiv trag u muzičkim antologijama ovih prostora, ali pre svega u srcima ljudi, navode iz Jugotana. Ovaj veoma poštovan pevač zabavne muzike publici je prepoznatljiv po interpretaciji meksikanskih, ali i grčkih pesama.

Slavko Perović
foto: Rts Printscreen

Perović imao je milionske tiraže, veliku popularnost i brojne hitove koji su zauvek obeležili jedno vreme. “Ja pijem čašu gorkih suza”, “Mama Huanita”, “Pesma majci”, “Ti samo ti”, “Oči pune suza”, “Mućo mala mućo”, “Sve zbog jedne crne žene”, "Bez tebe", "Devojka mojih snova" i druge. Uglavnom je sam pisao tekstove, a pesma “Jedan dan života” donela mu je Jugotonovu “Zlatnu pticu” za milion prodatih ploča. Napisao ju je na salveti u čuvenom beogradskom “Grmeču”.

Slavko Perović, Sandra Perović
foto: Zeljka Dimić

Diskografska kuća Jugoton - Croatia records objavila je dupli CD u okviru edicije “Pop zvijezde zauvijek” gde je ušlo 56 originalnih snimaka koji čine zlatni period karijere. Na CD se osim Perovićevih, nalaze i četiri duetske pesme sa Silvanom Armenulić kao i saradnja sa triom “Tenori”, “Paloma” i Radetom Marićem.

PGP RTS je izdao kompilaciju hitova pod nazivom “Najlepše meksikanske i grčke pesme”.

Slavko Perović, Sandra Perović
foto: Zeljka Dimić

Ovaj umetnik jedan je od pionira nastanka Televizije Beograd koja je počela sa radom 1958. godine. Već 1962. sa svojim triom nastupao je u emisijama ”Sredom u šest” koju je tada vodila poznata glumica Beba Lončar. Za potrebe Televizije Beograd pod uredništvom Boška Pantića, snimio je mnogobrojne muzičke emisije na temu Beograda. Snimio je na oko stotinu trajnih muzičkih zapisa za Radio Beograd.

Kao zahvalnost za pesme i dugogodišnju uspešnu saradnju Jugoton - Croatia Records dodelila je Slavku Peroviću "Posbno priznanje za izuzetan doprinos diskografiji".

Slavko Perović, Sandra Perović
foto: Zeljka Dimić

Priznanje je primila njegova kćerka Sandra Perović glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS. Slavko Perović se obradovao ovoj nagradi zadovoljan što su njegove pesme ostale značjana kulturna baština ovih prostora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track