POTRAGA ZA IZGUBLJENIM BLAGOM NEMANJIĆA I KRUNOM CARA DUŠANA: Nova avantura za decu iz pera Branka Miloradovića
Foto: Privatna Arhiva

Knjiga dana

POTRAGA ZA IZGUBLJENIM BLAGOM NEMANJIĆA I KRUNOM CARA DUŠANA: Nova avantura za decu iz pera Branka Miloradovića

Kultura -

Branko Miloradović nam, nakon avanturističkog romana za decu "Beogradska mumija", koji je nagrađen "Dositejevim perom", donosi nastavak avantura junaka Ogija u novom romanu "Čuvari krune cara Dušana", navodi njegov izdavač Laguna.

Branko Miloradović
foto: Privatna Arhiva

Ogi, sin arheologa profesora Hadžića, nakon otkrivanja tajne mumije koja se nalazi u Beogradu, ulazi u novu avanturu. Prema legendi, na brdu Sokolici u blizini Čačka skrivena je i prava kruna cara Dušana. Uz mnogo interesantnih podataka i posete Smederevskoj tvrđavi, manastiru Manasija i Viminacijumu kraj Kostolca, uzbudljiva priča povešće malog istraživača u neobičnu pustolovinu sa mnogo zagonetaka.

"Ovog puta nismo išli daleko kao u romanu ’Beogradska mumija’, kada je stari Egipat bio mesto gde je Ogi rešavao misterije iz prošlosti. U romanu ’Čuvari krune cara Dušana’ naši junaci su u Srbiji. Oni tragaju za izgubljenim blagom dinastije Nemanjić, i posebno za krunom slavnog cara Dušana. Na tom putu ih čekaju mnoge zagonetke koje treba rešiti, a koje vode do cilja“, otkrio nam je Branko Miloradović.

Branko Miloradović
foto: Privatna Arhiva

Nije lako raditi nastavak posle nečeg što je imalo veliki uspeh: „Tako je u književnosti, tako je u filmskoj industriji. Znao sam da će Ogi i profesor Hadžić imati novu avanturu, ali je ona morala da bude dostojan nastavak prvog romana“.

Roman „Čuvari krune cara Dušana“ je pre svega avantura, ali u drugom sloju priče saznajemo mnoge detalje iz istorije i arheologije, tako da na zabavan način učimo. Knjigu možete pronaći od srede 3. jula u svim Delfi knjižarama i Laguninim klubovima čitalaca.

Olivera Viktorović
foto: Privatna Arhiva

Pozorišna predstava "Beogradska mumija" igra se u Pan teatru u Beogradu. Dramatizacija istoimenog romana i režiju je uradio Ivan Baletić.

Polazište za ovu priču je činjenica da naš Narodni muzej Srbije poseduje mumiju koju je srpskom narodu kupio i zaveštao poznati srpski plemić i trgovac Hadžipavle Riđički, koji je mumiju kupio 1888. godine u Egiptu, blizu Luksora. Reč je o mumiji sveštenika Nesmina iz Hrama Boga plodnosti Mina.

Predstava je mešavina klasičnog pozorišta i crtanog filma. Animacija preuzima ulogu scenografije, a pojavljuje se i nekoliko crtanih karaktera. Uloge igraju Miodrag Milovanov, Olivera Viktorović i Petar Kokinović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track