DA LI JE PRINCEZA JELISAVETA BILA MUZA ENDIJA VORHOLA? Imala 3 braka i buran ljubavni život, rešena misterija stara 50 godina
Foto: Everett Collection Col / Everett / Profimedia, Sonja Spasić

konačno

DA LI JE PRINCEZA JELISAVETA BILA MUZA ENDIJA VORHOLA? Imala 3 braka i buran ljubavni život, rešena misterija stara 50 godina

Kultura -

Život srpske priznceze Jelisavete Karađorđević toliko je bogat i sadržajan da bi se po njemu mogao snimiti film. Rođena je na Belom dvoru, kao jedina ćerka kneza Pavla Karađorđevića i kneginje Olge od Grčke i Danske.

Jelisaveta Karađorđević, Pavle Karađorđević
foto: Princesselizabeth.org

Kumovi na krštenju bili su vojvoda od Kenta i grčki princ Nikola, a kume srpska kraljica Marija i engleska Meri. Sa britanskom kraljevskom porodicom ostala je u bliskim odnosima do danas, pa od članova kraljevskog doma redovno dobija božićne čestitke, a bila je pozvana i na venčanje princa Vilijama i Kejt Midlton.

Kejt Midlton, princ Vilijam
foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Poslednjih trideset godina verni pratilac kneginje Jelisavete Karađorđević je Beograđanin Dragan Babić, bivši operski pevač, sa kojim se upoznala u Njujorku.

Jelisaveta Karađorđević, Dragan Babić
foto: Kurir

I danas živi kao sav normalan svet, vozi se gradskim saobraćajem i kako sama kaže, uredno poništava kartu, uživa u razgovorima sa ljudima koji joj prilaze, želi da upiše karate i nauči da svira džez...

Jelisaveta Karađorđević iza sebe ima tri formalna braka – s Hauardom Oksenbergom, Nilom Balfurom i Manuelom Uljoom Elijasom. U prvom braku dobila je ćerke Kristinu i Katarinu Oksenberg, a u drugom sina Nikolasa.

Elizabet Tejlor, Ričard Barton
foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Princeza je i danas veoma lepa i negovana žena, a u mladosti je bila neodoljiva mnogim poželjnim muškarcima, pa se tako pisalo da je Ričard Barton bio očaran njenom lepotom.

Za njeno ime vezivali su i Momu Kapora. Na partiju kod Nine Rozenvold na Petoj aveniji, na kome se okupljao njujorški džet set, Moma je upoznao princezu Jelisavetu, koja mu se predstavila kao Elizabeta Karađorđević - jugoslovenska princeza, kojoj je bilo zabranjeno da se vrati u svoju domovinu, kao i svim njenim rođacima Karađorđevićima. Bila je to 1976.godina. Posle tog poznanstva napisao je roman "Zoe".

Momo Kapor
foto: Privatna Arhiva

Mediji su pisali da je bila muza i Endija Vorhola. U knjizi "Dnevnici" velikog umetnika , koja je objavljena pre desetak godina u Srbiji, našla se i fotografija naše princeze Jelisavete Karađorđević i njene ćerke Katarine koju je jednom prilikom snimio sam umetnik.

Katarina Oksenberg
foto: Nemanja Pančić

- Upoznali smo se jednom u Njujorku. Sreli smo se slučajno, pa je tako nastala ta fotografija - rekla je Jelisaveta Karađorđević za Kurir.

Endi Vorhol
foto: Everett Collection Col / Everett / Profimedia

U Salonu Muzeju grada Beograda u ponedeljak, 8. jula, u 18 časova, biće otvorena izložba "Sve boje Vorhola". Publika će moći da pogleda 40 grafika čuvenog pop-art umetnika, koje je pažljivo odabrao Lazar Vujić, jedan od najistaknutijih evropskih galerista. Biće predstavljeni čuveni portreti Merilin Monro, Marte Grejam, zatim planetarno poznate limenke supe "kembel", kao i "Svemirsko voće", "Cveće"...

Interesantno je da je slika Merilin Monro 2022. godine prodata za 200 miliona evra, što je čini najskupljim delom umetnosti 20. veka. Još je tajna da li će biti izložena i pomenuta fotografija dve naše princeze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track