Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

foto: Promo/Jelena Todorović

Salon Muzeja grada je bio mali da primi sve zainteresovane koji su želeli prvi da vide izložbu, a podršku izuzetnom umetniku su dali i ministar kulture Nikola Selaković, Nele Karajlić, Nada Topčagić i mnogi drugi.

O saradnji sa Kusmukom i njegovim delima na otvaranju su govorili viši kustos Muzeja grada Predrag Đidić, istoričarka umetnosti Milica Grujić, a umetnik Marko Kusmuk je rekao:

“Anatomija zvuka je dubinsko istraživanje načina na koji ljudi doživljavaju svet kroz auditivnu i vizuelnu percepciju. Ona potiče posmatrače da razmišljaju o tome kako se naše čulo sluha, vid i ostala čula kombinuju u našem umu, stvarajući kompleksne i subjektivne interpretacije stvarnosti. Ovo istraživanje se fokusira na to kako naš um obrađuje te podražaje, stvarajući duboke odjeke naših životnih iskustava, koji su svojevrsni odraz naše percepcije sveta.”

foto: ATA images

Motiv na najnovijim Kusmukovim radovima koji su predstavljeni na izložbi „Anatomija zvuka“ je uho, koje se često u savremenoj umetnosti pojavljuje u delima koja istražuju teme komunikacija. Kroz svoje radove Kusmuk preispituje čin slušanja, pouzdanost čula i univerzalnu istinitost primljenih informacija, ali i istražuje složeni odnos između vizuelnih i auditivnih senzacija.

foto: Promo/Jelena Todorović

“Rad Marka Kusmuka na ovoj izložbi svedoči o njegovoj sposobnosti da složena unutrašnja iskustva prevede u vizuelnu formu. Njegove slike su prožete slojevima značenja koji izazivaju posmatrače da preispitaju samu srž stvarnosti. „Anatomija zvuka“ nudi duboko i višeslojno istraživanje načina na koje čula oblikuju naše razumevanje sveta i svega u njemu. Ova izložba poziva gledaoce da zastanu, slušaju i vide dalje od površine, upuštajući se u dijalog sa čulnim bogatstvom i emocionalnom dubinom koju Kusmuk tako majstorski prenosi. Kroz svoju jedinstvenu umetničku viziju, Kusmuk otvara diskusiju o percepciji, stvarnosti i ljudskom iskustvu, čineći "Anatomiju zvuka" značajnim doprinosom savremenoj umetnosti i nezaobilaznim opusom za ljubitelje umetnosti i širu javnost.” istakla je Milica Grujić, istoričarka umetnosti.

foto: Promo/Jelena Todorović

Kompleksna i slojevita poetika jedna je od najupečatljivijih osobina radova ovog nadarenog umetnika. Podjednako dobro se snalazeći i u malom i u velikom formatu, Kusmuk upotrebom bogatog slikarskog rečnika uspeva da prikaže večne teme.

Kusmuk je za svoja dela već dobio brojne nagrade i priznanja u zemlji i inostranstvu, i to: Prvu nagradu za crtež fondacije Vladimir Veličković, Prvu nagradu Golden Osten koju dodeljuje Osten Bienale, Skoplje Veliku nagradu Udruženja likovnih umetnika Srbije povodom 100 godina ULUS-a, kao i Prvu nagradu za crtež Zlatni lav u Veneciji na izložbi Venis Lend u organizaciji Anonima Sogniatori.

Marko Kusmuk izlaže od 2007. godine od kada je imao 28 samostalnih izložbi u Srbiji, Nemačkoj, Italiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kini, Crnoj Gori, Makedoniji, a kolektivno je izlagao na više od 70 žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu - Kina, Japan, Italija, Nemačka, Turska, Danska, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina. U poslednje tri godine učestvovao u 16 značajnih međunarodnih i domaćih umetničkih projekata.

foto: Promo/Jelena Todorović

Rođen je 1985. godine u Sarajevu, a na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu na slikarskom odseku je diplomirao 2007. godine. Magistrirao je 2008. godine u Rimu na Accademie di Belle Arti, odsek: slikarstvo. Doktorske studije završava 2016. godine odbranom disertacije sa radom/tezom pod nazivom „Likovna dekonstrukcija u dualizmu lica i naličja“ u klasi prof. Miloša Šobajića.

foto: Promo/Jelena Todorović

Marko Kusmuk živi i radi u Beogradu, a kao samostalni umetnik izražava se kroz slikarstvo i crtež.