Knjige Uroša Petrovića su godinama među najčitanijim naslovima književnosti za decu i mlade, a njihovi prevodi su objavljeni u Italiji, Grčkoj, Češkoj, Rumuniji, Sloveniji, Mađarskoj i Severnoj Makedoniji. Najnoviji Urošev književni projekat su "Bajke" u sedam knjiga, od kojih se svaka pojavljuje na ćirilici, latinici i engleskom jeziku.

bajke-3.jpg
Promo 
foto: Promo

Bajke su osmišljene da zainteresuju decu, a oslanjajući se na bogate ilustracije, dete može i samo da ih razrađuje, obogaćuje i domaštava. "Bajke: Prvih sedam" postale su regionalni bestseler i proglašene su za najbolju knjigu iz oblasti književnosti za decu na Novosadskom sajmu knjiga 2023. godine. I "Bajke: Drugih sedam" napravile su ogroman uspeh i bile dugi niz meseci najčitanije dečje knjige na našem jezičkom prostoru.

- Nadam se da će i uz "Bajke: Trećih sedam" mnogo dece početi da čita, i mnogo roditelja shvatiti da je čitanje deci pred spavanje jedno od najdragocenijih metoda za povezivanje. Čitanje bajki je fantastičan način za provođenje vremena s decom, izvor nezaboravnog zajedničkog iskustva. To je pogotovo važno u današnje vreme, u kojem mališani previše vremena provode pred ekranima telefona. Bajke su i najbolje sredstvo za razvijanje osećanja prema drugima. One pomažu mališanima da razumeju i posledice svojih postupaka i nezaobilazne su za razvoj emocionalne inteligencije - kaže Petrović.

uros-petrovic.jpg
Dragan Kadić 
foto: Dragan Kadić

Za Uroša je čitanje vrsta putovanja:

- Bajke su bezbedan, beskrajno zanimljiv prostor koji pruža detetu iskustvo avanture i otkrića. Tako doprinose njihovom osećanju bezbednosti i stabilnosti, posebno tokom perioda promene ili nesigurnosti. Bajke su neophodne i za razvoj kreativnosti i umetnički izraz. Čitanje bajki može biti odličan način za uvođenje dece u razlikovanje vrsta prijateljstava i odnosa, što je zaista dragoceno iskustvo i u stvarnom životu.

Novu knjigu objavila je "Laguna", a ilustracije je uradio Aleksandar Zolotić.