Poznati holivudski glumac Kijanu Rivs postao je nedavno vlasnik slike Hajdane Kostić. Radovi mlade umetnice iz Crne Gore nalaze se u privatnim kolekcijama širom sveta - Americi, Japanu, Francuskoj, Austriji, Engleskoj, Belgiji, Ukrajini i regionu.

Hajdi je slikarka i grafička iz Podgorice. Diplomirala je grafički dizajn, a specijalizovala fotografiju na Likovnoj akademiji na Cetinju, a za Kurir otkriva kako je došlo do toga da njena slika završili u Holivudu i šta je bila inspiracija za delo "Noćno sanjarenje".

dogstar-arsenal-fest-27062024-0075.jpg
ATAImages/ Antonio Ahel 
foto: ATAImages/ Antonio Ahel

Da li ste iznenađeni što je vaša slika izabrana da bude poklon za Kijanua Rivsa?

- Stefan Bulatović i ja sarađivali smo ove godine sa Arsenal festom na zajedničkom dizajnu majica, kao i nekih ilustracija. U toku saradnje otvorila se ova mogućnost, pa su organizatori festivala, nakon koncerta njegovog benda Dogstar, Kijanuu Rivsu poklonili moju sliku.

Kako ste odabrali "Noćno sanjarenje" za tu priliku?

- Slika "Noćno sanjarenje" prikazuje čoveka u tami svoje sobe kako posmatra svetla grada. Kad sam kasnije malo razmišljala o toj slici, shvatila sam da jeste idealna za Kijanua Rivsa, jer emituje mir i spokoj. Deluje kao da čovek koji je postigao sve u životu, i ostvario najluđe snove, sada u tišini svoje sobe kontemplira na temu svog života gledajući grad koji je jednom osvojio.

hajdana-kostic-foto-stefan-bulatovic-1.jpg
Stefan Bulatović 
foto: Stefan Bulatović

Da li ste imali priliku da ga upoznate?

- Nisam još uvek.

Kako je nastala slika "Noćno sanjarenje"? Ko je poslužio kao model?

- Slika je rađena za moju izložbu "Lepota života", koja je održana u hotelu One&Only u Portonovom, sada u junu. Jedna je od trinaest novih slika na kojima sam radila u proteklom periodu. Na mnogo mojih slika gde možete da vidite mušku figuru obično je model moj momak i kolega Stefan Bulatović. On mi je najbliži, pa je uvek uključen u moje ideje i zamisli (smeh).

hajdana-kostic-foto-stefan-bulatovic-2.jpg
Stefan Bulatović 
foto: Stefan Bulatović

Mnoga vaša dela nalaze se u kolekcijama širom sveta. Da li na našim prostorima može da se živi od umetnosti?

- Moje slike se nalaze u brojnim kolekcijama u regionu i u svetu (Amerika, Engleska, Japan, Južna Koreja, Francuska itd.), kao i u privatnim kolekcijama brojnih zvezda - Džona Malkoviča, benda Morčiba, Gvano ejpsa, Frančeska Tristana itd. Kad čovek voli ono što radi i živi za to, može da uspe. Naravno, taj put traži veliku žrtvu, disciplinu i posvećenost. Ali kad to voliš, lakše trpiš neminovne teškoće.

Kako nastaju vaše slike i šta vas trenutno inspiriše?

- Inspiraciju nalazim svuda, baš svuda. Moć umetnosti je upravo u tome da ono što nam je pred nosom takoreći i što smatramo običnim može da postane nešto neverovatno. Rađeno rukom umetnika, može da se pretvori u nesvakidašnje. Za mene je sve što me okružuje inspiracija i sve sto vidim može lako postati motiv ili tema umetničkog dela - kako slike, tako i knjige, filma itd.

hajdana-kostic-foto-stefan-bulatovic-3.jpg
Stefan Bulatović 
foto: Stefan Bulatović

Da li ćete uskoro izlagati u Srbiji?

- Imaću samostalnu izložbu u oktobru u Transform art galeriji u Beogradu.