Film "Megdan: Između vode i vatre" Alekse Balaševića osvojio je čak dve nagrade na Iskija global festu u Napulju, a iza ovog uspeha stoji i producentkinja Gordana Ristić. Ona godinama živi i radi u Rimu, a ove godine dovela je na ostrvo Iskija kao gosta i Emira Kusturicu.

foto: Ustupljene fotografije

- Već šest godina uspešno gradim karijeru u Italiji stvarajući kulturološki most između Srbije i Italije kroz filmske projekte. Film "Megdan" otvorio je festival, a bila mi je izuzetna čast jer se mom pozivu da dođe na premijeru odazvala i Mirjana Jeremić, ambasadorka Srbije u Rimu. Publika je sjajno prihvatila ovu priču, jer Napulj ima taj mentalitet. Znala sam da će ih osvojiti. Nagrade su bili veliko iznenađenje - kaže Ristićeva.

foto: Ustupljene fotografije

Iskija global fest je veoma cenjen u Italiji, a želja direktora festivala je bila da ove godine gost bude Emir Kusturica.

- Za jedan dan sam uspela da dogovorim dolazak Kusturice. Došao je na festival sa suprugom Majom i najveće su zvezde. Veliko je interesovanje medija za njegovu konferenciju, a danas će mu dodeliti nagradu za životno delo. Zadatak svih nas koji živimo negde u inostranstvu jeste da budemo ambasadori naše zemlje i da se potrudimo da prikažemo i predstavimo sve što dolazi iz Srbije - zaključuje Gordana, koja će biti zadužena za promociju i distribuciju "Megdana" u Italiji.

foto: Ustupljene fotografije

Film "Megdan" će, nakon svetske premijere u Italiji, publika u Srbiji premijerno videti 24. septembra u Sava centru.