Nagrada "Fabijan Šovagović" Pulskog filmskog festivala uručena je u subotu glumcu Slavku Štimcu za izuzetan doprinos kinemtografiji.

Dramski umetnik je pozdravljen ovacijama publike, nakon čega je prikazan film Judite Gamulin o životu ovog glumca.

Priznanje mu je uručila ćerka Fabijana Šovagovića, glumica Anja Šovagović-Despot.

slavko-stimac-foot-pulski-filmski-festival-2.jpg
Pulski filmski festival 
foto: Pulski filmski festival

- Bio sam veoma dirnut i iznenađen kad su mi javili da sam dobio nagradu koja nosi ime po jednom stvarno veličanstvenom glumcu. Šova je bio zaista veliki i kad bi se njegovi kadrovi sklonili iz hrvatskog i jugoslavenskog filma, pitanje je koliko bi toga ostalo. Čast mi je što ovo priznanje nosi njegovo ime - rekao je dramski umetnik.

Već pola veka ispisuje istoriju domaće kinematografije, a prisetio se saveta koji je kao dečak dobio sa ulogom u filmu "Vuk samotnjak" iz 1972. godine.

- Naš zadatak je da nam ljudi koji dođu da gledaju film veruju, ali i da se bude u karakteru i imamo što manji ego - objasnio je Štimac, prilikom uručenja nagrade koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih autora i producenata.

slavko-news1-ana-paunkovic.jpg
Ana Paunković 
foto: Ana Paunković

U svojoj bogatoj filmografiji Štimac ostvario uloge u šezdesetak filmova, niz pozorišnih predstava, ali i serija, među kojima su "Sećaš li se Doli Bel?", "Salaš u Malom ritu", "Voz u snegu", "Specijalno vaspitanje", "Ko to tamo peva", "Varljivo leto '68.", "Bjuik rivijera" i mnogim drugim.

(Kurir.rs/I.M.)

Bonus video:

Kurir/M.S. Slavko Štimac dobio nagradu Pavle Vujsić