U prisustvu velikog broja ljudi, u Rimu je, u jednoj od najposećenijih institucija kulture - Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti, prošle nedelje otvorena retrospektivna izložba radova Mire Brtke pod nazivom "Budućnost je iza nas", koja će trajati sve do 8.septembra.

mira-brtka.jpg
Dušan Petković i Preventer 
foto: Dušan Petković i Preventer

Izložbu je otvorila predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, nekadašnja ministarka za kulturu, dok su se prisutnima obratili: ambasadorka Srbije u Rimu Mirjana Jeremić, direktorka Nacionalne galerije moderne i savremene umetnosti Renata Kristina Macantini, Frančesko Đilioli, predstavnik ministarstva kulture Republike Italije, prof Franko Purni, koji je radio postavku izložbe, i kustosi Ludovika Rosi Purini i Anđelo Bukareli.

foto-dusan-petkovic.-mb..jpg
Dušan Petković i Preventer 
foto: Dušan Petković i Preventer

- Gradeći karijeru najvećim delom u Beogradu i Rimu, Mira Brtka je raznovrsnim umetničkim iskazima u sferama filma, likovne umetnosti i modnog dizajna spojila italijansku i srpsku kulturu. Kroz jedinstven preplet tradicije i aktuelnih tendencija ukazala je na nevažnost mesta delovanja i življenja, a istakla važnost kreativnosti koja ne poznaje jezičke i geografske barijere - naglasila je Maja Gojković.

mira-brtka.jpg
Promo 
foto: Promo

Retrospektiva prikazuje raznovrstan i multimedijalni opus višedisciplinarne savremene umetnice i kulturne aktivistkinje Mire Brtke, blizu 100 kapitalnih radova iz opusa umetnice, slike, skulpture, filmski rad i modni dizajn. Izložba je postavljena na dva nivoa, na 1.000 m2 izložbenog prostora u Nacionalnoj galeriji u Rimu.

mira-brtka-u-rimu.jpg
Promo 
foto: Promo

Raznovrsni i multimedijalni opus višedisciplinarne savremene umetnice i kulturne aktivistkinje, Mire Brtke, posle izuzetno posećenih izložbi u Muzeju grada Beograda (2021) i u Muzeju Q Contemporary u Budimpešti (2022), na desetogodišnjicu od njene smrti, prikazana je Rimu, gde je započela svoju umetničku karijeru i ostavila dubok trag.