Film "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića svetsku premijeru je imao na 48. Toronto film festivalu, a sada osvaja nagrade na domaćem terenu. Za samo nedelju dana Đorđević je osvojio priznanje u Sopotu za režiju i pre dve noći specijalno priznanje od žirija u Somboru.

foto: ATA Images

Mladen je trenutno u Puli, a u novom ostvarenju na neobičan način uspeo je da spoji socijalnu dramu, triler i horor pričajući priču o grupi bivših radnika fabrike "Prvi maj", zatvorene sumnjivom privatizacijom. Reditelj je nedavno bio gost i naše televizije i emisije "Crveni karton", a nakon Sopota govorio je i o novom filmu "Ljubavna soba".

Da li ste iznenađeni nagradama?

- Jesam. Jaka je konkurencija i na domaćim festivalima, jer je izašlo nekoliko dobrih filmova. Posebno sam ponosan na nagradu za režiju.

Za ovakve filmove nema publike u bioskopima?

foto: FEST promo

- Film je prikazan na dosta festivala. Prošle godine je počeo svoj život u Torontu, a nedavno smo dobili i nagradu za najbolji film u Zagrebu. Jedino čime ne možemo da se pohvalimo je broj gledalaca u Srbiji. Gledanost nije bila bog zna kakva. Svi moji filmovi dobiju publiku i fanove tek kroz nekoliko godina.

Da li vam je sada lakše nego kad ste počinjali?

- Lakše je. Film "Život i smrt porno-bande" je stekao s vremenom kultni status i to mi je omogućilo da lakše dođem do novih filmova. Sada spremam novi - "Ljubavnu sobu".

U kojoj ste fazi i kako vam ide?

foto: CEBEF / FEST promo

- Ide dobro i nadam se da ću u februaru ili martu sledeće godine početi da ga snimam. To je jedan niskobudžetni film, nije komplikovan produkcijski kao "Radnička klasa ide pakao", tako da mislim da ću lakše da ga snimim. Glavne uloge će dobiti neka nova i sveža lica. To mi je u svakom filmu najveći izazov.

Šta je bila inspiracija za ovu priču?

- Pročitao sam baš u Kuriru reportažu o ljubavnim sobama u zatvorima, i to je bila inspiracija. Mislim da je bio zatvor u Nišu, i rekao sam da ovo je fantastična tema da se napravi jedan kamerni film. U tom prostoru se vide i reflektuju svi ti savremeni društveni problemi. Film je sastavljen od pet priča.

Ko je na vas najviše uticao kao reditelja?

foto: ATA Images

- Na mene su dosta uticali filmovi Žike Pavlovića i crnog talasa, ali i crnotalasna proza. Ona je krenula i nešto ranije. Ali recimo da je put toj prozi utabao Miodrag Bulatović. Zatim tu su i Vidosav Stevanović, Josić, Višnjić i Milisav Savić.

Da li biste voleli da radite TV serije?

- Imam nekoliko ideja, pa ću pokušati da se ostvarim u tom žanru. Moj izraz je onako malo oštriji, kontroverzniji i ne znam kako će to da se uklopi u modu i trend TV serija.

Bonus video:

Kurir teleivizija KULTNI I KONTROVERZNI AMERIČKI FILM INSPIRISAN JE DOMAĆIM OSTVARENJEM ŽIKE PAVLOVIĆA! Đorđević: Sam reditelj je to priznao!