KAPITALNO DELO PREDSTAVLJENO U NARODNOM MUZEJU SRBIJE: Slika "Ustanak Petra Mrkonjića" izložena u Beogradu, a evo ko je na njoj
Foto: Promo

Lepo

KAPITALNO DELO PREDSTAVLJENO U NARODNOM MUZEJU SRBIJE: Slika "Ustanak Petra Mrkonjića" izložena u Beogradu, a evo ko je na njoj

Kultura -

U Narodnom muzeju Srbije predstavljena je i izložena slika iz kolekcije Muzeja Republike Srpske "Ustanak Petra Mrkonjića" autora Spiridona Špire Bocarića, povodom obeležavanja 180 godina od rođenja Petra Prvog Karađorđevića. Istovremeno, u Muzeju Republike Srpske izložen je portret kralja Petra Prvog Karađorđevića Luja Valda Barbija, čime je zajednički obeležen važan jubilej rođenja kralja Petra - simbola borbe srpskog naroda za slobodu, jedinstvo i nezavisnost.

Izložba
foto: Dario Konstantinović

Na slici "Ustanak Petra Mrkonjića (1934-1935)", kao centralnu figuru kompozicije, Bocarić je prikazao kneževića Petra kao učesnika bosanskohercegovačkog ustanka na gori Ćorkovači. Izdvojena od ostalih, u sedećem stavu s "vinčesterkom" u ruci, predstavljena je figura Petra rađena prema fotografiji na kojoj je ovekovečen u vojničkom odelu s plitkom šubarom (ćelepuš) na glavi, širokim pojasom od šarene svile i dugim čizmama. Oko njega su predstavljeni ustanici iz Zmijanja, Glamoča i Hercegovine odeveni u narodne nošnje, pojedine ukrašene tokama, dok na glavama nose turbane, kape, fesove, čalme, a naoružani puškama kremenjačama, kuburama, jataganima i mačevima.

Petar Karađorđević
foto: Printscreen Twitter

Spiridon Špiro Bocarić (1876-1941), slikar poznat kao portretista, bio je hroničar jednog vremena. Pored velikog broja portreta, naslikao je i nekoliko kompozicija sa scenama iz nacionalne istorije. Bocarićev specifičan likovni izraz karakteriše mreža poteza, paralelnih crtica različitih boja, gustine i pravaca. Ovaj postupak podseća na stil Đovanija Segantinija, s čijim stvaralaštvom se Bocarić upoznao tokom svog školovanja u Veneciji.

Izložba
foto: Dario Konstantinović

Svečanosti su prisustvovali ministar kulture Nikola Selaković i princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom, a slika će biti izložena u Narodnom muzeju Srbije do 28. jula.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track