BAJIĆ, BERČEK I ŠOTRA BEZ PODRŠKE FCS Radoš: "Gospoda misli da etničko čišćenje Srba od strane Albanaca ne zaslužuje ekranizaciju"
Foto: Nemanja Nikolić, Stefan Jokić, Marina Lopičić

poznati rezultati konkursa

BAJIĆ, BERČEK I ŠOTRA BEZ PODRŠKE FCS Radoš: "Gospoda misli da etničko čišćenje Srba od strane Albanaca ne zaslužuje ekranizaciju"

Kultura -

Filmski centar doneo je predlog da se podrži snimanje četiri nova igrana filma sa ukupno 150 miliona dinara. Novac od države dobili su projekti "Vera Kroner" Dragana Marinkovića (Zilion film), "Sestra" Nenada Ognjenovića (Dakar), "Presuda" Vasilija Nikitovića (Kinooko film) i "Virus patološke dobrote" Predraga Ličine (Stiglitz productions).

Predrag Ličina
Predrag Ličinafoto: Nemanja Nikolić

Svaki put je zanimljivo videti i koji autori su ostali ispod crte, a ovog puta ih je 35. "Soba za dečaka", nastala po ideji Aleksandra Berčeka, nije dobila podršku FSC, kao ni scenario Radoša Bajića za "Čuvara ikone Svetog Đorđa", Zdravko Šotra za "Milenu" i Nenad Pavlović za "Vreli mesec".

- Čestitam dobitnicima. Filmski centar Srbije već dva puta revnosno odbija scenario za film "Čuvar ikone Svetog Đorđa", koji govori o etničkom čišćenju Srba od strane Albanaca na krajnjem jugu Srbije. Očigledno da gospoda u FCS ne misli da ta tema zaslužuje da bude ekranizovana. Živim u uverenju da se većinska Srbija ne slaže s takvim stavom. Zasad je to moj jedini komentar, a kad dođe vreme, obratiću se srpskoj javnosti mnogo detaljnije - kaže za Kurir Radoš Bajić.

Radoš Bajić
foto: Contrast studio

S nekoliko filmova - "Povratak Miloša Crnjanskog", "2030" i "Književno veče" - nije podržan Danilo Bećković.

- Karte su tako podeljene. Biće bolje drugi put - rekao je kratko Bećković.

Danilo Bećković
foto: ATA images

Isti slučaj je s bivšim direktorom FCS Gordanom Matićem, koji je konkurisao s pričama "Kraljev gambit" i "U međuvremenu". Podršku nisu dobili ni projekti glumca Andreja Šepetkovskog, Srdana Golubovića i Slobodana Bobana Skerlića.

Andrej Šepetkovski
foto: Antonio Ahel

Podršku FCS dobilo je sedam dokumentaraca. Zanimljivo je da ćemo gledati "Vidimo se u čitulji 2.0" Aleksandra Kneževića i SKC Marije Vukić.

Bonus video:

02:39

FILM NIJE SAMO O VOJNOJ OPERACIJI VEĆ I O JEDNOM VAŽNOM RASKOLU Bajić: Film ne ide uz dlaku većini, normalno je da bude kritikovan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track