Dramskog umetnika Andreja Šepetkovskog sreli smo i ove godine na Filmskom festivalu u Sopotu. Dok nestrpljivo čeka rezultate Filmskog centra Srbije povodom konkursa za debitantski film i snima četvrti nastavak serije "Kamiondžije d. o. o.", ovaj glumac sprema i još jednu veliku ulogu kojoj se raduje. Sve je to bio povod za naš razgovor.

andrej-sepetkovski-damir-dervisagic.jpg
Damir Dervišagić 
foto: Damir Dervišagić

Da li glumci vole Sopot zbog ovog festivala ili nečeg drugog?

- Krivac za to što ga ja volim jeste želja da se živi u prirodi i bliže njoj. Kulturni centar u Sopotu je na pet minuta od moje kuće. Dolazim na ovaj festival jer se osećam kao domaćin, imao film u selekciji ili ne. Prvi put sam ovde došao 1998. godine s filmom "Belo odelo", a posle toga i s "Mehanizmom". Nisam odmah upoznao sve lepote ovog grada jer bismo dolazili nakratko. Jedne godine imao sam čak tri filma u selekciji i tada sam ostao ovde tokom celog trajanja festivala.

Ko je prvi od umetnika otkrio lepotu Sopota?

- Nikola Koja je bio pionir, a zatim ja i druge kolege.

jar-5801.jpg
Jovana Jarebica 
foto: Jovana Jarebica

Da li ovde nastaju vaši scenariji?

- Kratki film "Služba" je nastao u Sopotu, a seriju i film "Šetnja s lavom" pisao sam u Beogradu. Za pisce je ovde idealno da stvaraju, jer su svuda okolo priroda, mir i tišina.

Za vas reditelji već govore da ste im kolega. Pripremate li novi film?

- Čekam rezultate konkursa Filmskog centra Srbije. Nadam se da ću neke stvari koje sam napisao uspeti da realizujem kao reditelj.

Šta ima novo na polju glume?

- Trenutno snimam četvrtu sezonu "Kamiondžija d. o. o.". Sada imam znatno veću ulogu. Mogu da kažem da će ovo biti najbolja sezona dosad. Na jesen me čeka i glavna uloga u jednom filmu, ali ne smem da pričam o tome.

kamiondzije-d.o.o..jpg
RTS, Nira produkcija 
foto: RTS, Nira produkcija

Da li je zabavno raditi s Nenadom Jezdićem i Tihomirom Stanićem?

- Veoma je zabavno raditi, jer Tiku i Jezdu poznajem ceo život. Svašta se tu uplete.

Ima li ponovo fudbalera Nemanje Matića u seriji?

- Nema ga u mojim scenama.

matic1.jpg
RTS, Nira produkcija 
foto: RTS, Nira produkcija

Pratite li fudbal i našu reprezentaciju?

- Pratim i veoma sam razočaran, kao i većina naroda. Neka o njima govore ljudi iz sveta sporta. Kad pravim film ili predstavu, tu može da se povuče dosta paralela sa sportom. Ako je tim uigran i kada je dobro vođen, onda je pobeda tu. Naša reprezentacija nije bila uigrana, vrlo jednostavno rečeno i da skratim priču. Prva je šteta, jer imamo dobre igrače.

Da li vi sebi kažete kao glumcu za neki film ili seriju da vam nije bili mesto u tom timu?

- Dosta uloga sam odbio. Posle sam zbog toga snosio posledice, ali to je neka cena slobode. Ima samo jedna uloga na ekranu koju nije trebalo da prihvatim. Igrao sam je iz egzistencijalnih razloga. Tačno sam osećao na srcu da ne treba da učestvujem u tome jer se trudim da budem deo nečega s porukom i što ima dobru ideju.

andrej-sepetkovski-ataimages.jpg
ATA images 
foto: ATA images

Radili ste kao profesor. Šta ste savetovali svojim studentima?

- Mnogo glumaca izlazi sa akademija svake godine. Brinem za njih. U moje vreme je bilo drugačije. Savet je da se jednostavno okružuju ljudima koji imaju ista htenja, poglede na život, svet i posao. Samo tako mogu sebi da krče put. Ne dođe uvek kvalitet do izražaja, ali ako čovek radi ono što voli, biće zadovoljan.