Kraljevački Kulturni centar "Ribnica" organizuje treći po redu festival Zlatna harmonika Kraljeva od 20. do 26. jula. Program počinje u subotu u 20.00 sati koncertom klasične muzike u svečanoj sali gradske uprave. Nastupaju Nikola Peković i Beogradski kamerni orkestar, dirigent je Danijel Gajs iz Nemačke, a specijalni gost Aleksandar Sedlar.

Harmonika i Srbija

Dva dana kasnije na istom mestu biće održan koncert Marije Ratkov, Petra Bešovića i Nemanje Čamagića, studenata harmonike s Fakulteta umetnosti u Nišu, iz klase Nikole Pekovića. Publika će imati priliku da sluša raznovrstan repertoar, koji čine dela različitih stilova i iz različitih epoha.

zlatna-harmonika1-foto-kc-ribnica-1.jpg
Jovan Sljepčević, KC Ribnica 
foto: KC Ribnica, Jovan Sljepčević

Promocija monografije "Harmonika u Srbiji - od Pašone do Univerziteta" dr Ljubomira S. Lukića biće priređena 24. jula u 19.00 časova, takođe u svečanoj sali gradske uprave. Monografija obuhvata život i delo najznačajnijih srpskih harmonikaša svih generacija, kompozitora za harmoniku i profesora i graditelja harmonike u periodu od pojave harmonike u Srbiji početkom 20. veka pa do danas, kako u narodnoj, zabavnoj i džez muzici, tako i u klasičnoj. U muzičkom delu programa učestvuje Novica Negovanović mlađi.

Takmičenje mladih harmonikaša za priznanje "Novica Negovanović" održaće se u četvrtak, 25. jula, sa početkom u 21.00 čas, na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu. Za prve tri nagrade nadmetaće se 16 kandidata iz Srbije, Republike Srpske, Mađarske i Rumunije. Prva nagrada je snimanje jednog kola u studiju Aleksandra Sofronijevića, a druga i treća nagrada su novčane.

aca.jpg
AS STUDIOTON Sound Production 
foto: AS STUDIOTON Sound Production

U revijalnom delu programa učestvuju Snežana Đurišić i Aleksandar Sofronijević uz pratnju Narodnog orkestra pod upravom Vlade Panovića.

Tebi za ljubav

Festival se završava velikim koncertom narodne muzike. Na centralnom gradskom trgu u petak, 26. jula, održaće se koncert "Tebi za ljubav", a veče kompozicija našeg poznatog kompozitora i instrumentaliste na harmonici Miše Mijatovića počinje u 21.00 čas. Uz pratnju Mijatovićevog orkestra, u programu učestvuju Miroslav Ilić, Zorica Brunclik, Slavko Banjac, Radiša Urošević, Jelena Broćić, Milica Milovanović i Miloš Vujanović.

zoricabrunclik.jpg
Damir Dervišagić 
foto: Damir Dervišagić

Na repertoaru su pesme koje izvode pomenuti vokalni solisti, ali i one koje je Mijatović komponovao za Snežanu Đurišić, Miru Škorić, kao i pesme koje su izvodili Marinko Rokvić, Dobrivoje Topalović i mnogi drugi. Svi programi su besplatni.

Kurir.rs J. S.