Pulski filmski festival svečano je otvoren u četvrtak, 11. jula u Areni svetskom premijerom romantičnog trilera Rajka Grlića "Svemu dođe kraj". Za isti film Zlatna Arena za najbolju sporednu mušku ulogu dodeljena je Borisu Isakoviću za ulogu Dinka Horvata.

Velika Zlatna Arena za najbolji film 71. Pulskog filmskog festivala dodeljena je u sredu uveče filmu "Proslava" redatelja Bruna Ankovića, nagrada "Zlatna vrata Pule" za najbolji hrvatski film po oceni publike dodeljena je filmu "Sveta obitelj" rediteljke Vlatke Vorkapić.

Pobedničkom filmu 71. Pulskog filmskog festivala pripale su još tri Zlatne Arene: za fotografiju, koja je dodeljena Aleksandru Pavloviću, za najbolju glavnu mušku ulogu Bernardu Tomiću za ulogu Mije u tom filmu, dok je treća Zlatna Arena za scenarij filma "Proslava" uručena Jeleni Paljan. Ankovićev film "Proslava", kako se navodi u obrazloženju odluke žirija, je delo koje zahteva potpunu koncentraciju gledalaca, a radi se o nelinearno ispričanoj priči koja svoju poentu moćno razotkriva tek pri samom kraju ostavljajući puno prostora za diskusiju.

dobitnici-nagrada-pula-pro.jpg
Pula film festival 
Filmski festival u Pulifoto: Pula film festival

"U današnje vreme pojačanih političkih napetosti, "Proslava" otvara potrebnu temu kako zle ideologije mogu imati nevine korijene", navode članovi žirija Festivala. U kategoriji Hrvatski film Zlatna Arena za oblikovanje zvuka dodeljena je Luki Gamulinu i Tihomiru Vrbanecu za film Slatka Simona reditelja Igora Mirkovića, za masku Ani Bulajić Črček za film Božji gnjev reditelja Kristijana Milića dok je za isti film Zlatna Arena za specijalne efekte dodeljena Petru Novakoviću.

dobitnici-zlatnih-arena-71-pula-ink.jpg
Pula film festival 
Dobitnici priznanjafoto: Pula film festival

Zlatnu Arenu za vizualne efekte dobio je Krsto Jaram za film Šalša, reditelja Dražena Žarkovića dok je ta nagrada za muziku pripala Alenu Sinkauzu i Nenadu Sinkauzu za film Šlager, reditelja Nevija Marasovića. Najbolju žensku ulogu odigrala Lana Barić, najbolja debitantkinja Luna Pilić. Zlatna Arena za kostimografiju dodijeljena je Ivani Zozoli Vargović za film Sveta obitelj, rediteljke Vlatke Vorkapić, a za scenografiju je uručena Željki Burić za film Svemu dođe kraj, reditelja Rajka Grlića. Za isti film Zlatna Arena za najbolju sporednu mušku ulogu dodeljena je Borisu Isakoviću za ulogu Dinka Horvata. Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Lani Barić za ulogu Sare u filmu Šlager redatelja Nevija Marasovića, dok je ona za sporednu žensku ulogu pripala Juditi Franković Brdar za ulogu Note u filmu Sveta obitelj Vlatke Vorkapić. Nagrada Breza za najbolju debitantkinju pripala je Luni Pilić za ulogu Janje u filmu Sveta obitelj. Zlatna Arena za montažu uručena je Denisu Golenji za film Naša djeca, reditelja Silvestra Kolbasa. Zlatna Arena za režiju dodeljena je reditelju i scenaristi Silvestru Kolbasu za film Naša djeca.

(Kurir.rs/magazin.hrt/M.J)