"TO VIŠE NIJE ČOVEK KOGA SAM POZNAVAO" Radoš Bajić i Ristovski delili KORU HLEBA, a sada... "Sve je otišlo u POHLEPU i GRAMZIVOST"
Foto: Nemanja Nikolić, Beta/igor loos

iskren

"TO VIŠE NIJE ČOVEK KOGA SAM POZNAVAO" Radoš Bajić i Ristovski delili KORU HLEBA, a sada... "Sve je otišlo u POHLEPU i GRAMZIVOST"

Kultura -

Radoš Bajić progovorio je na društvenim mrežama o odnosu sa svojim klasićem Lazarom Ristovskim. Autor čuvene serije "Selo gori, a baba se češlja" objavio je na Instagramu esej "Opelo za jednu mladost", koji prenosimo u celosti.

Lazar Ristovski
foto: Antonio Ahel/ATAImages

- On iz Ravnog Sela, ja iz moje Medveđe. Hodamo i jedemo šta se našlo. On grize jabuku, ja parče kifle, pa razmenjujemo kao braća. Sve to pre pola veka, na beogradskom asfaltu ispred Skupštine. ... Nas dvojica, čisti, mladi, i visoki kao jablanovi, studenti glume i najbolji drugovi. Noć, dan bez prestanka, uvek i svuda zajedno. Vreme oskudnosti i siromaštva, ali i idilična priča o večnom zavetu, o drugarstvu, časti i poštenju...

Pedeset godina kasnije sve je otišlo u prah i pepeo, u pohlepu i gramzivost, u bahatost i otklon od svake normalnosti... To više nije čovek koga sam poznavao, čijim uspesima sam se radovao, sa kojim sam delio snove i prelepu mladost... Gde je nestao moj najbolji drug koji bi danas da nikome ne da ni zalogaj čak ni meni? Koji bi sve za sebe? Bože Svevišnji, ako nam uzimaš snagu, sačuvaj nam dušu, obraz i čast... - napisao je Bajić uz fotografiju iz prošlosti, na kojoj je s glumcem Lazarom Ristovskim.

Selo gori a baba se češlja
foto: Printscreen

Svojevremeno je Radoš Bajić na Instagramu objavio da na promociju njegove knjige nije došao niko od glumaca s kojima je bio u klasi, a to su Bogdan Diklić, Snežana Savić, Ljiljana Stjepanović, Lazar Ristovski i drugi. To je protumačeno kao da im Bajić zamera zbog toga, pa je u emisiji "Sceniranje" na Kurir televiziji objasnio šta je zapravo hteo da kaže u objavi.

- Nisam bio indisponiran i nisam hteo da optužim svoje kolege, već da iznesem svoje osećanje: da li je moguće da moramo da se srećemo samo na Novom groblju? Znate, mi smo u godinama, iz moje klase već troje je preminulo. Ništa im ne zameram. Nekad smo delili jednu kiflu i jogurt, radovali se mali stvarima, a sad kad smo uspešni i ostvareni, nemamo vremena ni kafu da popijemo. Znam da moja draga Ljiljana Stjepanović nije bila u prilici, ima određene zdravstvene teškoće. Diklić mi je poslao poruku da je sprečen i da ne može doći - kazao je glumac.

Radoš Bajić
foto: Contrast studio, Privatna Arhiva

Radoš je otkrio da je Ristovski odbio da igra u "Selu gori".

- Odbili su me neki glumci. Na primer, imao sam veliku želju da u seriji igraju moji drugovi i klasići koji su danas veliki glumci, Bogdan Diklić i Lazar Ristovski, ali oni nisu bili zainteresovani. Kasnije je čuveni Dragan Nikolić prihvatio da igra ulogu Žote koju Dik nije hteo, a kada je "Selo gori" krenulo da hara, zvao me je Lazar i molio da mu napišem ulogu… što sam sa zadovoljstvom i učinio - ispričao je Bajić nedavno za Kurir.

Bonus video:

01:08

Producent i glumac Nedeljko Bajić o tome kako je dobio ime, slučajni susret u Sarajevu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track