Humanitarno čitanje drame „Finist, bistri soko“ u znak solidarnosti sa autorkama iz Rusije osuđenim na 6 godina zatvora
Foto: Promo

ne propustite

Humanitarno čitanje drame „Finist, bistri soko“ u znak solidarnosti sa autorkama iz Rusije osuđenim na 6 godina zatvora

Kultura -

U nedelju, 21. jula u 20 časova u KC Gradu (Braće Krsmanović 4, Beograd) biće održano čitanje dramskog teksta „Finist, bisti soko“ u znak solidarnosti sa autorkama predstave Svetlanom Petrijčuk i Ženjom Berkovič.

Predstava „Finist bistri soko“, premijerno је izvedena u Rusiji 2020. i govori o Ruskinjama, koje su se udale za pripadnike radikalnih islamističkih grupa “na daljinu” i otišle u Siriju da im se pridruže. Dramski tekst je zasnovan na stvarnim materijalima saslušanja i presuda ženama osuđenim za podršku terorizma. Godine 2023, autorke predstave Svetlana Petrijčuk i Ženja Berkovič optužene su za navodnu propagandu i javno opravdavanje ideologije terorizma. Navodi optužbe, utemeljeni u spornim mišljenjima veštaka, umetnice krive za “romantizovanje lika jednog teroriste”, “diskriminaciju ruskih muškaraca”, ali i “radikalni feminizam”.

Dramski komad Svetlane Petrijčuk „Finist bistri soko“ u režiji Ženje Berkovič je 2022. dobio četiri nominacije za glavnu rusku pozorišnu nagradu „Zlatna maska“ i osvojio dve: „Najbolji kostimograf“ i „Najbolji dramski pisac“. Dve godine kasnije, Svetlana i Ženja su dobile po 6 godina zatvora za navodno “opravdavanje terorizma” u istoj toj predstavi. Svetlana Petrijčuk i Ženja Berkovič su provele više od godinu dana u pritvoru, odvojene od svojih porodica, bez prava na kućni pritvor, da bi 8. jula 2024. bile proglašene krivim i osuđene na po 6 godina zatvora.

Režiserka predstave Ženja Berkovič pak tvrdi da je njen cilj bila “predstava koja sprečava terorizam i takva je i ispala”. Beogradska publika će 21. jula imati priliku da čuje kontroverznu dramu u izvođenju profesionalnih glumaca i amatera i da donese svoj sud. Organizatorke događaja su novinarka i prevodilac Viktorija Martinova i rediteljka i performerka Nju Simakina, pridružene od strane hrabrih pojedinaca suprotstavljenih terorizmu, političkom progonu, ograničavanju slobode govora i zabrani umetničkog iskaza, pozivaju vas da prisustvujete javnom čitanju i donesete svoj zaključak.

Da li je u pitanju neprihvatljivo veličanje terorizma ili opasno nastojanje ruske države da ućutka angažovane umetnice i pošalje poruku celom društvu na njihov račun? Čitanje je na ruskom jeziku, sa engleskim titlovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track