"SRAMOTA ME JE DA PRIČAM O TOME NA ŠTA JE DANAS SPAO DEČIJI PROGRAM" Ljubivoje Ršumović o TV i obraćanju najmlađima s ekrana
Foto: Zorana Jevtić

čuveni pisac

"SRAMOTA ME JE DA PRIČAM O TOME NA ŠTA JE DANAS SPAO DEČIJI PROGRAM" Ljubivoje Ršumović o TV i obraćanju najmlađima s ekrana

Kultura -

Pre desetak dana predstavljena je zabavna, iskrena, dinamična i duhovita zbirka putopisa "Nacionalistička geografija" Dragutina Minića Karla, našeg poznatog satiričara, začinjena originalnim ilustracijama Špire Radulovića.

Osim autora, o knjizi su govorili Ljubivoje Ršumović, pisac, Aleksandar Čotrić, satiričar i pisac, Dubravka Dragović Šehović, urednica, dok je odlomke čiato dramski umetnik Milan Caci Mihailović.

Dragutin Karlo Minić
foto: Laguna

„Knjiga je neobična koliko i njen autor“, rekla je urednica i dodala:

„Karlo Minić je čovek neverovatnog duha i čovek koji zna na pravi način da predstavi određene zemlje u kojima je bio ili čak u kojima nije bio. Ove putopisne priče su lični osvrt autora, pogled jednog Srbina, čoveka iz naroda koji različite stvari vidi i od njih napravi anegdotu. Karlo se potrudio da svaku od tih zemalja i njihove žitelje na neki način uporedi sa nama. Uvek su tu fine paralele, sličnosti i razlike. Način njegovog pripovedanja je lak, vedar, optimističan, iako često govori o stvarima koje nisu tako savršene.“

promocija
foto: Laguna

Autor je lično predstavio dr Špiru Matijevića, lekara i bivšeg načelnika VMA, pukovnika, koji je svojim karikaturama vizuelno dočarao putopise Karla Minića: „Špiro kao da je bio na ovim putovanjima, ja ga, doduše, nisam video, ali tako je napravio ilustracije“.

„Sa Karlom drugujem decenijama. Priče su me inspirisale, sa zadovoljstvom sam ih čitao jer sam morao da napravim ilustracije kako on kaže ’sad ili nikad’. Potrudio se i svaku ilustraciju uradio specijalno tako da sam nastojao da ne umanjim vrednost njegovog teksta i da ilustracije budu nešto što će doprineti uspehu knjige i zadovoljstvu čitalaca“, rekao je dr Matijević.

Ljubivoje Ršumović
foto: Laguna

Ljubivoje Ršumović je svoje mišljenje o knjizi „Nacionalistička geografija“ pretočio u duhovitu priču. Najpre je primetio da je Karlova knjiga pitka, nenametljiva i poučna:

„Posle detaljnog čitanja knjige Dragutina Minića Karla, ostaje utisak da bi tu nešto, bez pitanja autora, trebalo promeniti, pa bi novo njegovo modifikovano ime glasilo Dragutin Maksimović Karlo! Minić je za šiparice, tinejdžerke! A on je toliko maksimalno sve ove priče skockao, da bi se složili sa mnom i Desanka, i Dragoslav, i Miroslav Maksimović... Možda bi se i Maksimilijan, onaj iz starog Rima složio, ali je ometen vekovima, pa mora da ćuti!“

Momo Kapor
foto: Branko Jovanović

„Iako se Karlo i ja veoma dobro poznajemo, iznenađuje me svakom novom knjigom zbog svežine, beskrajne duhovitosti, šarmantnih rečenica, jasnih i višeslojnih. Svaka rečenica je kao aforizam za sebe, neočekivana, i zbog toga knjiga ima dodatnu vrednost, mada se nadam da neće morati da se plaća onaj porez na dodatu vrednost“, duhovito je primetio Čotrić, i dodao:

„Karlo je i glavni junak ove knjige. Piše o zemljama koje je posetio ili nije iz neobičnog ugla. Ovde ima i žurnalistike i geografije, istorije, arheologije, književnosti. Knjiga je vrlo kompleksna iako je na prvi pogled lako pisana. Karlo je sličan Momi Kaporu, jer kada čitamo te rečenice mi i vidimo slike, osećamo mirise i ukuse, i kao da smo i mi bili sa njim na tim putovanjima.“

Ljubivoje Ršumović
foto: Zorana Jevtić

Na pitanje kako kao dugogodišnji urednik Dečjeg programa RTS i Radio Beograda reaguje na predlog za ukidanje postojećeg propisa po kome su nacionalni TV programi imali obavezu da obezbede više od 20 odsto dečjeg, obrazovnog i kulturnog programa, Ljubivoje kaže:

- O tome prvi put čujem i mogu reći da je to potpuno kriminalan plan. Nije davno živeo Duško Radović i nismo davno gledali "Na slovo, na slovo", "Hiljadu zašto", naše "Fazone i fore"... I danas ljudi sa ogromnom empatijom pričaju o svim tim emisijama koje su gledali. Sećam se emisije "Šumadinci", dokumentarnog serijala "Dijagonale" u kome sam razgovarao sa Šumadincima i Šumadinkama o njihovom životu. Ne smemo zaboraviti ni program čuvene Zore Korać... - kaže Ršum, a piše Blic.

Ljubivoje Ršumović
foto: www.crvenazvezdafk.com

Evidentno je da je sve manje dečjeg programa da domaćim TV stanicama. Jedino se može pogledati na RTS, ali i toga je malo. Interesovalo nas je kako Ršum ocenjuje sadašnji dečji program.

- Ne znam ni da ima dečjeg programa. Gotovo me je sramota da o tome pričam. Jednom sam gledao jednu dečju emisiju, ali iskreno nije mi se dopalo. Naprosto, ne dopada mi se taj način kreveljenja i obraćanja deci sa "klinci i klinceze". Ponižavanje dece. RTS mora da dovede pametnog, ne reditelja, već urednika. Srećom "Trezor" ponekad emituje ponovo i "Na slovo, na slovo" i druge dečje emisije - kaže Ršumović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track