"NE MISLIM O STAROSTI JER GLUMCI NE IDU U PENZIJU" Slavko Štimac o ulozi TESLE u novoj seriji, a pomenuo i nastavak CRNE SVADBE
Foto: Gordan Jović/ Rts

Intervju

"NE MISLIM O STAROSTI JER GLUMCI NE IDU U PENZIJU" Slavko Štimac o ulozi TESLE u novoj seriji, a pomenuo i nastavak CRNE SVADBE

Kultura -

Više od pet decenija Slavko Štimac deo je naših života. Karijeru je otpočeo još kao dečak u filmu "Vuk samotnjak", koji je režirao Obrad Gluščević. Potom je usledila televizijska serija "Salaš u Malom Ritu" Branka Bauera. Ređali su se filmovi koji su, može se slobodno reći, ispratili njegovo odrastanje.

Slavko Štimac
foto: Printskrin

Najpoznatiji među njima su "Vlak u snijegu" Mate Relje, "Gvozdeni krst" velikog američkog reditelja Sema Pekinpoa, "Specijalno vaspitanje" Gorana Markovića, "Tigar" Milana Jelića i mnogi drugi, a posebno zapažene uloge imao je u kultnim filmovima "Sjećaš li se Doli Bel" Emira Kusturice, "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana i "Varljivo leto" Gorana Paskaljevića. U svojoj bogatoj karijeri igrao je u više od 80 filmova i serija, a novi izazov mu je uloga u komediji "Miholjsko leto".

Slavko Štimac, serija Miholjsko leto
foto: Gordan Jović/ Rts

- Svaka uloga je zahtevna. Uvek kad radim nešto novo, imam osećaj kao da radim iz početka. Svakom zadatku treba pristupiti ozbiljno. U ovoj seriji igram zanimljivu ulogu i simpatičnog pronalazača pod nadimkom Tesla, koji pokušava da veštačkom inteligencijom napravi svoju idealnu ženu (u seriji je igra Jelena Stupljanin, op. aut.) - otkrio je Štimac novinarima tokom snimanja u Zemunu.

Jedna vedra priča

General, Lelica, Rosa, Eva, Pilot i Gvozden samo su neki od pitomaca doma za starije i junaci nove serije "Miholjsko leto", koju ćemo gledati od marta sledeće godine na RTS. Kreator ove priče je Ivan M. Lalić, a na scenariju su mu pomagale Jelena Vuksanović i Jelena Ilić. Režiju potpisuju Ivan Stefanović i Dejan Karaklajić, a imaće 12 epizoda.

Slavko Štimac, serija Miholjsko leto
foto: Gordan Jović/ Rts

- Seriju sam doživeo kao jednu vedru priču. Puna je optimizma, što me je privuklo. Radimo punom snagom i nadam se da će i publici biti zanimljivo za gledanje. Nije ovo običan starački dom - objasnio je Štimac.

Jednostavne stvari

Pored Slavka, u seriji igraju i Anica Dobra, Gordana Gadžić, Cvijeta Mesić, Svetozar Cvetković, Mladen Nelević, Nemanja Oliverić, Jelena Stupljanin, Elizabeta Đorevska, Maja Mandžuka i mnogi drugi. Naš susret sa slavnim glumcem bio je prilika za još jedno njegovo značajno priznanje.

serija Miholjsko leto
foto: Nikola Ristić RTS

- Gluma je jedina profesija u kojoj ne postoji penzija. Stvari su tu vrlo jednostavne i proste. Stariji glumac nikad ne može da oduzima posao mlađem kolegi, jer starijeg čoveka može da igra samo stariji čovek - kroz osmeh je rekao Štimac, koji će na jesen proslaviti 64. rođendan.

Na kraju smo ga upitali da li se plaši starosti.

- Moraću da pitam mog Teslu. A da li se ja plašim starosti? Pa reći ću vam kad dođem u to doba. Ne osećam se staro - zaključio je glumac, koji je nedavno na Pulskom filmskom festivalu nagrađen za životno delo priznajem "Fabijan Šovagović".

Crna svadba
foto: promo

O "Crnoj svadbi": I mene zanima kako izgleda nastavak

Slavko Štimac je obeležio prvu sezonu serije "Crna svadba", a pratiće s pažnjom nastavak.

- Sjajna ekipa je radila seriju. Zanima i mene kako će izgledati nastavak - priznao je Štimac.

Bonus video:

11:15

Slavko Banjac se vraća na scenu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track