SRPSKI FILM "78 DANA" DOBIO I ZLATNI TORANJ I NAGRADU PUBLIKE: Završa se 31. Festival na Paliću, a evo i ostalih laureata
Foto: MFC

kraj

SRPSKI FILM "78 DANA" DOBIO I ZLATNI TORANJ I NAGRADU PUBLIKE: Završa se 31. Festival na Paliću, a evo i ostalih laureata

Kultura -

Posle nekoliko dana razmene bogatog filmskog iskustva i stvaralaštva završen je i 31. Festival evropskog filma Palić, na kom su najbolji, kako to obično biva, poneli i laskava priznanja.

film 78 dana, Emilija Gašić
foto: Damir Vujković

Međunarodni žiri glavnog takmičarskog programa 31. Festivala evropskog filma Palić, u sastavu: Bojan Vuletić, reditelj (Srbija), Betina Brokemper, producentkinja (Nemačka) i Lijana Ruokite-Jonson, glumica, rediteljka i promoterka kulture (Litvanija), dodelio je nagradu Zlatni toranj za najbolji film glavnog takmičarskog programa ostvarenju "78 dana" Emilije Gašić. Ovom ostvarenju, koje je prikazano u okviru glavnog takmičarskog programa, pripala je i nagrada publike Gorki list.

film 78 dana, Emilija Gašić
foto: Damir Vujković

Nagradu Palićki toranj za najbolju režiju žiri je dodelio Runaru Runarsonu za ostvarenje "Kad svane dan", a specijalno priznanje pripalo je filmu "Čovek magnet" Gusta van den Bergea.

Međunarodni žiri u sastavu: David Kasteljanos, Natalija Avramović i Konstantinos Nikiforu odlučio je da za najbolji film u takmičarskom programu Paralele i sudari odabere ostvarenje "Panoptikon" u režiji Džordža Siharulidzea. Specijalno priznanje dodeljeno je filmu "Bosanski lonac", koji je režirao Pavo Marinković.

Pavo Marinković
foto: Ivan Posavec, Printskrin

Žiri FIPRESCI 31. Festivala evropskog filma Palić, u sastavu: Betina Hirš (Nemačka), Pjer-Iv Rože (Francuska) i Stojan Sinadinov (Severna Makedonija), nagradu FIPRESCI za najbolji film glavnog takmičarskog programa dodelio je ostvarenju "Devojka sa iglom" reditelja Magnusa fon Horna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track