Republika Srbija kupila je proteklog vikenda na aukciji u aukcijskoj kući "Henriz" (Henry's) u Nemačkoj značajan predmet - štap s binoklom u dršci, na kojem je istaknut grb porodice Obrenović i dinastički moto "Tempus et meum ius", čime naša zemlja i Ministarstvo kulture nastavljaju, kako se navodi u saopštenju za medije, stratešku politiku očuvanja, zaštite i povratka kulturnog nasleđa.

26744939d-org.jpg
Ministarstvo Kulture 
foto: Ministarstvo Kulture

Štap je prodat za 2.200 evra, stoji na sajtu kuće "Henriz". Ovaj dragoceni predmet, koji datira iz 1900. godine, kupljen je na inicijativu Ministarstva kulture putem Generalnog konzulata Srbije u Frankfurtu, a biće izložen u Istorijskom muzeju Srbije. Ministar kulture Nikola Selaković je tim povodom istakao da je Ministarstvo kulture sa Istorijskim muzejom pokrenulo proceduru za pribavljanje ovog jedinstvenog predmeta upravo u cilju sakupljanja, sabiranja i očuvanja dragocene zaostavštine srpske vladarske kuće Obrenović.

b1.jpg
Ministarstvo Kulture 
foto: Ministarstvo kulture

- Današnja uspešna aukcija, kao i nedavna kupovina dva značajna srpska srednjovekovna rukopisa, važan je korak za povratak naše kulturne baštine, a Ministarstvo kulture će nastaviti predano da prati svetsko tržište kako bi naše kulturno blago, rasuto širom sveta usled istorijskih okolnosti, vratilo u Srbiju - poručio je Selaković.