Grupa Bijelo dugme ove godine slavi 50 godina postojanja i trenutno je turneji pod nazivom "Doživeti stotu". Kroz bend su kao pevači prošli Željko Bebek, Mladen Vojičić Tifa i Alen Islamović, a ideja tadašnjeg menadžera je bila da vokal bude i Dado Topić.

raka-maric.jpg
Dimitrije Popović 
foto: Dimitrije Popović

- Brega i Raka Marić su me zvali, ali odbio sam ih. Nisam mogao da napustim grupu Tajm, jer to je bila moja kuća. Rekao sam im da je najbolje rešenje da zovu Bebeka nazad u bend - otkrio je Topić gostujući u podkastu "Balkast".

dugme-1-foto-studio-42.jpg
Ustupljene fotografije, Studio 42 
foto: Studio 42, Ustupljene fotografije

Ideja da je bila da se nakon odlaska Alena Islamovića napravi grupa Bijelo dugme all star. Pevač bi bio i bas gitaru bi svirao Adolf Dado Topić, klavijature Oliver Mandić, bubnjeve Dragan Điđi Jankelić, a gitaru Goran Bregović. - Istina. Znali smo dobro ko su najbolji. Brega je majstor i zna da spoji sve te naizgled nespojive svetove. Bilo bi to uspešno. Veliko je pitanje koliko bismo opstali zajedno - kazao je Topić.

screenshot-17.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Oliver Mandić za Kurir demantuje da je dobio poziv da bude deo Dugmeta. - Zvali su me da budem deo grupe Tajm - kratko je rekao čuveni kantautor.

oliver-mandic-1.jpg
Pritnscreen 
foto: Pritnscreen

"Jugoton" je nedavno, posle 45 godina, ponovo objavio album "Bitanga i princeza". Na ploči se nalazi sedam izvrsnih pesama: "Na zadnjem sjedištu moga auta", "Ala je glupo zaboravit njen broj", "Bitanga i princeza", "A koliko si ih imala dosad", "Ipak poželim neko pismo", te emotivne balade "Kad zaboraviš juli" i "Sve će to, mila moja, prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš", u kojima Bijelo dugme prati simfonijski orkestar i hor.

screenshot-12.jpg
promo 
foto: Promo

- I iz današnje perspektive, album "Bitanga i princeza" jedno je od najzanimljivijih ostvarenja u ukupnoj produkciji Bijelog dugmeta. Lično to doživljavam i kao svoj vrhunski doseg u davnim sedamdesetim godinama - rekao je Željko Bebek, prvi i, po mišljenju mnogih obožavatelja grupe, jedan od najboljih vokala Bijelog dugmeta.

12.jpg
Nemanja Pančić, Dragan Kadić 
foto: Dragan Kadić, Nemanja Pančić

Cela priča počela je 11. maja u Sarajevu, gde je 1974. godine nastao danas najveći bend na prostoru bivše Jugoslavije. Pre toga se zvao Jutro. Promocija velike turneje "Doživeti stotu - 50 godina - 50 gradova" održana je u Domu mladih i to je bilo, kako se slaže kritika i publika, veče za pamćenje. Dugme sada nastupa u izvornom rok sastavu - tu su Goran Bregović, Zoran Redžić, Dragan Điđi Jankelić, Ognjan Radivojević na klavijaturama i vokali Mladen Vojičić Tifa i Alen Islamović.

img20240512wa0000.jpg
Ustupljene fotografije 
foto: Ustupljene fotografije

Nova stanica je Pula. Bijelo dugme će održati koncert 25. avgusta na veličanstvenoj pozornici Cave Romane u Vinkuranu (Medulinu) pokraj Pule, a karata je preostalo svega stotinak.

Bonus video:

Kurir Brega napravio ludilo u Cirihu