Film "Bauk", režisera i scenariste Gorana Radovanovića, nakon svetsku premijere u Moskvi sredinom aprila, domaću premijeru imaće na otvaranju 48. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji 13. avgusta.

Tri premijere

Festival se održava do 18. avgusta, a za nagrade će se boriti 11 ostvarenja.

bauk-4.jpg
Radoš Ružić 
foto: Radoš Ružić

Premijerno ćemo, pored "Bauka", prvog producentskog čeda Miloša Bikovića, videti prvi put i "Ciklus" i "Jugodrum". Filmove na festival nisu prijavili Radoš Bajić i Dragan Bjelogrlić, tako da publika neće moći da vidi "Heroje Halijarda" i "Čuvare formule".

- Naš je film veliki za našu kinematografiju i nismo dobili tretman od opštine Vrnjačka Banja i organizatora koji zaslužuje cela glumačka i autorska ekipa - kratko je za Kurir prokomentarisao producent "Heroja Halijarda" Nedeljko Bajić.

zoz-2435.jpg
Zorana Jevtić 
foto: Zorana Jevtić

Pojedini autori tako samo nastavljaju bojkot ovog festivala. Za nagrade će boriti "Poslednji strelac", "Ruski konzul", "Pored tebe", "Sunce mamino", "Za danas toliko", "Radnička klasa ide u pakao" i "Nedelja", a van konkurencije biće prikazan "Lost Country" Vladimira Perišića.

nedelja02-00218483.jpg
Pelicula production 
foto: Pelicula production

Film "Bauk" nećemo videti u Nišu na Filmskim susretima. On govori o osmogodišnjem dečaku Savi, koji sa svojom majkom prolazi strahote NATO bombardovanja Srbije 1999, pokušavajući da zadrži svoj neiskvareni, dečji pogled na svet. Glavna uloga poverena je Jakši Prpiću, sinu glumice Anđelke Stević Žugić, koga smo gledali i u filmu i seriji "Toma".

Priča o odrastanju

- Film "Bauk" je antiratna drama koja na neki način sublimira naš kolektivni strah, ali i duh našeg kolektivnog otpora zlu pre dvadeset pet godina, i to kroz jednu intimnu priču o odrastanju. Veliki ruski direktor fotografije Vladislav Opeljanc, stalni saradnik Nikite Mihalkova i Kirila Serebrenikova, dao je veliki umetnički doprinos filmu, kao i naš najveći živi scenograf Vladislav Lašić. Posebno mi je drago što je svetska premijera bila održana u Moskvi, gde je i moj prethodni film "Enklava" imao svoju premijeru - izjavio je reditelj.

film-bauk-3.jpg
Ministarstvo Kulture 
Maja Gojković u društvu Jakše Prića i reditelja foto: Ministarstvo kulture

U filmu glavne uloge tumače Vojin Ćetković, Sara Klimoska, Miloš Biković, a i igraju i Anđelija Filipović, Gordana Gadžić, Branka Šelić, Milena Jakšić.

Bonus video:

Kurir Producent i glumac Nedeljko Bajić o tome kako je dobio ime, slučajni susret u Sarajevu