U Teatrijumu će u petak uveče premijerno biti izvedena predstava "Mušica" u režiji Radeta Josipovića. Podelu čine: Luka Potparić, Marko Čupić, Jovan Jevtić, Aleksandra Maraš i Nikola Štrbac. Mladi umetnici nude novo tumačenje komada nastalog u 16. veku, zadržavajući ključne elemente kao što su fizički humor, lascivnost i tipski likovi.

dizajn-plakata--pandora-ada-andrejevic.jpg
promo 
foto: Promo

U "Mušici" su prikazani tipični likovi renesansne komedije - neverna žena, naivni muž, lopov prevarant i korumpirani policajac. Svi su lasicivni, sebični i njihov humor potiče od njihove fizičke pojave. Kroz jedan brak priča se priča o svim tim likovima i njihovoj želji da se izvuku iz svoje bede. Međutim, ovi tipski likovi prevazilaze svoje tipske maske. Iako su infantilni i često nesvesni svojih mana, mi ipak nalazimo prostora da ih vidimo kao ljudska bića. Ljudska bića koja su u isto vreme i žrtve nesreće, a i njeni tvorci. Priča se dešava na ulicama Padove u doba ekonomskog uspona, ali je sam prostor pojednostavljen i nerealan, i zadržava samo ključne elemente ulice. Tako ta ulica postaje ključni deo žive i šarene slike koja zapravo prikazuje ljude u begu od realnosti.

lazar-ristovski02-news1-dragana-udovicic.jpg
Dragana Udovičić 
foto: Dragana Udovičić

Ovaj Rucanteov komad u režiji Petra Zeca obeležio je rad pozorišta Dvorišta u Kapetan Mišinom zdanju osamdesetih godina prošlog veka.

Podelu Zecove "Mušice" činili su glumci Lazar Ristovski, Neda Arnerić, Ivica Klemenc i Goran Bukilić u alternaciji s Vladanom Gajovićem, jednim od osnivača pozorišta Teatrijum.

rade-josipovic-foto-kurir.jpg
Kurir 
foto: Kurir

Reditelj Rade Josipović je student režije u klasi Alise Stojanović. Adaptaciju teksta potpisuju Mina Ćirić i Lea Petrov. Producentkinja na predstavi je Lenka Lazarević. Kostim je dizajnirala Nastasja Alja Daničić, dok su kostime izradile krojačice Slađana Adžić i Miroslava Cvetković. Scenografiju potpisuje Jana Lazarov. Kompozitor je Mitar Karadeglić, a dizajner zvuka i svetla je Milan Bogdanović.

Nakon 42 godine isti komad biće premijerno izveden 2. avgusta u pozorištu Teatrijum. Reprizna izvođenja su 5. i 30. avgusta.