Beogradsko dramsko pozorište, drugu godinu zaredom, avgust prepušta mladim pozorišnim umetnicima. Na letnjoj sceni Arena nastavlja se projekat "Novi glasovi" izvođenjem tri predstave od prošlog leta, ali i dve premijere.

u-se-na-se-i-poda-se-foto-dragana-udovicic.jpg
Dragana Udovičić 
foto: Dragana Udovičić

Najpre će 3. i 4. avgusta biti odigran komad Gorana Starčevića "U se, na se i poda se", u režiji Stefana Gajića. Ova savremena crna komedija vezana je za problematiku ratnih veterana i onih koji iskorišćavaju beneficije, kao i za moralne dileme. Igraju: Marko Pavlović, Vukašin Jovanović, Mina Obradović, Ognjen Malušić, Andrijana Đorđević, Ognjen Nikola Radulović, Dragan Petrović, Petar Petrović, Ksenija Repić, Radosav Janjić.

tiho-tise-foto-dragana-udovicic.jpg
Dragana Udovičić 
foto: Dragana Udovičić

Naredni vikend rezervisan je za "Tiho, tiše" Milice Radojčić, u režiji Ane Janković. Potom će 17. i 18. avgusta biti izvedena drama Katarine Nikolić "Prozor", koja je 2021. godine osvojila nagradu Hartefakt fonda za najbolji društveno angažovani tekst, u režiji Nikole Bundala. Tema je aktuelni problem nasilja u školama kroz različite forme - od seksualnog, porodičnog do LGBT diskriminacije.

prozor-foto-dragana-udovicic.jpg
Dragana Udovičić 
foto: Dragana Udovičić

Druga polovina meseca posvećena je novim projektima - najpre će 24. avgusta premijeru imati drama mlade autorke Sofije Dimitrijević "Rake", u režiji Dajane Josipović. To je priča o generaciji koja raste u sredini čvrsto utemeljenoj na neoborivim pravilima mišljenja i ponašanja, i u kojoj je pojedinac, ukoliko pruži bilo kakav vid otpora u znak borbe za neke male, ali žive, lične ideale, osuđen na ponižavanje.

tiho-tise4.jpg
Dragana Udovičić 
foto: Dragana Udovičić

Poslednjeg vikenda narednog meseca premijerno će biti izveden komad "Kavez za ptice" Nikole Stanišića, u režiji Slobodana Stankovića. U pitanju je pobednički tekst konkursa Sterijinog pozorja za godišnju nagradu za najbolju dramu za 2023. godinu, a Pozorje je i koproducent projekta. Vršnjačko nasilje glavna je tema i ove predstave, ali ne iz uobičajene vizure.