OD PRVOG POLJUPCA DO BORBE ZA GOLI ŽIVOT: Šta sve znamo o seriji TVRĐAVA i ljubavnoj priči Srbina i Hrvatice iz Knina tokom Oluje
Foto: Aleksandar Letić

naredne godine na RTS

OD PRVOG POLJUPCA DO BORBE ZA GOLI ŽIVOT: Šta sve znamo o seriji TVRĐAVA i ljubavnoj priči Srbina i Hrvatice iz Knina tokom Oluje

Kultura -

U Crnoj Gori počelo je pre desetak dana snimanje serije "Tvrđava", čiji je glavni producent Radio-televizija Srbije (RTS), a izvršni "Režim", a govori o akciji "Oluja" i prati ljubav između Hrvatice i Srbina u vihoru rata.

serija Tvrđava
foto: Aleksandar Letić

Glumačku postavu, između ostalih, čine: Slaviša Čurović, Darija Vučko, Ljubomir Bandović, Nikola Pejaković, Jovan Maksić, Nikolina Friganović, Slađana Zrnić i drugi. Serija će imati 11 epizoda, a jedan deo biće sniman na više lokacija u Nikšiću - dominantno u varošici Velimlje, ali i na Grahovu, Vilusima, tvrđavi Onogošt (u narodu popularnoj kao Bedem) i centru Nikšića, piše crnogorska Pobjeda.

- Radićemo do prve polovine septembra. Serija prati ljubavnu priču Srbina i Hrvatice iz Knina, od njihovog prvog poljupca do borbe za opstanak i stvaranje porodice u ratom razorenoj bivšoj Jugoslaviji. Scene koje ćemo snimiti u Crnoj Gori provlače se kroz celu seriju i sigurno je u pitanju bar trećina materijala - kaže producent Miloš Avramović.

Miloš Avramović
foto: Nemanja Nikolić

Kreator serije je Mirko Stojković, koji uz Gorana Starčevića potpisuje i scenario. Autori kažu da, iako su dešavanja u seriji smeštena u istorijski kontekst devedesetih godina, ono što ovu priču čini univerzalnom jesu emocije, borba za dobro i saznanje da je najčvršća tvrđava na svetu - porodica puna ljubavi. Glavne uloge tumače mladi glumci Darija Vučko i Ognjen Mićović.

serija Tvrđava
foto: Aleksandar Letić

"Tvrđavu" će režirati Saša Hajduković, autor banjalučke trilogije - serija "Meso", "Kosti" i "Koža". Pojedine scene biće snimljene i u manastiru Piva i na jezeru Krupac, a serija će biti snimana i na lokacijama u Srbiji, pretežno u Beogradu. Radio-televizija Nikšić najavila je "Tvrđavu" kao "trenutno najveći producentski projekat Republike Srbije koji realizuje Radio-televizija Srbija (RTS) u saradnji sa zemljama iz regiona". Premijerno na male ekrane bi trebala da stigne na 30 godina od najvećem pogroma Srba u novijoj istoriji. Tokom avgusta 1995. godine s područja Severne Dalmacije, Like, Korduna i Banije s vekovnih ognjišta prognano je najmanje 250.000 ljudi.

Tatjana Žeželj Gojković
foto: Nemanja Miščević

Producentkinja serije "Tvrđava" Tatjana Žeželj Gojković dala je kratku izjavu za televiziji Nikšić:

- "Tvrđava" predstavlja simbol porodice i kako ona preživljava u tim turbulentnim godinama. Dvoje mladih uspevaju da sačuvaju svoju ljubav. Topao je i veoma lep scenario. Glavne uloge igraju dvoje mladih glumaca Ognjen i Darija, koji nikada nisu imali sličan zadatak. Biće to njima veliki izazov. Verujem da će to izneti na pravi način.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track