Rediteljski prvenac glumca Radivoja Raše Bukvića "Još jedan dan" ovog leta putuje po festivalima. Nakon premijernog prikazivanja početkom godine na Festu, publika je imala priliku da ga pogleda u Somboru i na Filmskom festivalu na Paliću. Za TV Ekran Bukvić evocira utiske sa snimanja i najavljuje novu veliku ulogu u Francuskoj.

rasa-bukvic-kurir.jpg
Kurir 
foto: Kurir

Da li ste najveću tremu imali pred projekciju u rodnom Somboru?

- Nisam. Više sam bio uzbuđen. Došli su roditelji, prijatelji, kumovi, veliki broj navijača i onda je samo aplauz bio malo jači. Iz Sombora sam krenuo u svet. Tu sam naučio i napravio prve glumačke korake.

Gde se pronašli taj divan salaš na kome je sniman film?

- Preko Milenka Jeremića, koji ga je video putujući po Srbiji. Kuća se nalazi u selu pored Uba.

Kako se rodila ideja da snimite ovakvu priču?

- Želeo sam da snimim dugometražni film. Međutim, onda sam odlučio da prvo uradim kratki metar. Forma je vrlo nezgodna, jer ima mesta za samo dve rečenice. Bio je to izazov za mene da pokušam da ispričam priču koja kod ljudi izaziva pozitivnu emociju. Želeo sam da napravim film sa srećnim krajem. Sebi sam otežao jer sam izabrao temu o starici koja živi u jednoj prostoriji. Snimali smo film dva dana, a montaža je trajala oko tri meseca.

jos-jedan-dan-01.jpg
promo 
foto: Promo

Ključ ovog filma je Mira Banjac.

- Mira Banjac u filmu igra jednu i jedinu ulogu. To je bio svojevrstan izazov i za nju i za mene kao reditelja, da stavimo jedan lik u jednu situaciju i lokaciju, i da pokušamo da napravimo nešto uzbudljivo, atraktivno i zanimljivo. Mira igra samo jedan od likova u dugometražnom filmu. Kroz ovu formu sam hteo da prikažem odnos dobra i zla. I da stari ljudi, kad im prorade inat, odbijaju da umru.

U filmu Mira ima gavrana kao partnera. Da li je on delo savremene tehnologije?

- Nije. Pticu smo našli kod čuvenog Mirka Sirkovića Sirka i njegove žene Mirke. Oni drže veliki broj životinja koje se pojavljuju u mnogim domaćim i stranim serijama. On je trenirao četiri nedelje Gašu kako bi bio spreman za snimanje. Nije uradio sve iz prve, pa se produžilo snimanje. Miri nije bilo jasno što gubimo vreme na tu ptičurinu. Na kraju je bila vrlo zadovoljna filmom i tim scenama.

Je li istina da je Gaša imao najveći honorar?

- (smeh) Istina. Morao je da ima i pratnju. A honorar je bio veći od hiljadu evra.

mira-banjac-foto-kristian-aranjos-1.jpg
Kristian Aranjoš 
foto: Kristian Aranjoš

Da li je važno da imamo festivale u Somboru i Paliću?

- Kultura pripada svima, a ne samo Beogradu. Za ravnicu mnogi kažu da nije filmski atraktivna. Sombor je mogao da bude Holivud.

Postoji li želja da se vratite u Sombor?

- Moja baza je Beograd, a često radim i u Parizu. Sombor je grad koji zaslužuje da se u njega vratim, jer se u njemu u celoj Srbiji izdvaja najviše novca za kulturu. Nije ni čudo onda što tu najviše voli da bude Nikola Jokić, a ni što imamo mnogo glumaca i umetnika iz ovih krajeva.

whatsapp-image-20240728-at-6.49.38-pm-3.jpg
Dado đilas 
foto: Dado Đilas

Idete li na Olimpijske igre?

- Ne. Imam nagoveštaje da ću od septembra raditi u Francuskoj novi film "Golub".

Bonus video:

Kurir televizija RAŠA BUKVIĆ OTKRIO KAKAV JE ZAPRAVO BRUS VILIS: Radili smo 6 meseci, dotakli smo se privatnih stvari OVO JE RAZLIKA IZMEĐU NAS