Samo dva prvenca - "Emigrantkinja" i "Zubi na grbači" - dobila su nedavno novac na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje debitantskih igranih filmova, dok je odbijeno čak 27 projekata. Među njima je rediteljski prvenac "Nagrada" glumca Andreja Šepetkovskog.

andrej-sepekovski01-news1-petar-aleksic.jpg
Petar Aleksić 
foto: Petar Aleksić

FCS je na prethodnom konkursu preporučio dramskom umetniku da snimi kratki film kako bi mu dali sredstva, što je on i uradio, ali opet je odbijen. Da ironija bude veća, njegova "Služba" je proglašena za najbolji evropski film na Filmskom festivalu u Trebinju.

sluzba-7.jpg
promo 
foto: Promo

Glumac je s "Nagradom", podsetimo, prvi put učestvovao na konkursu za komercijalni film u proleće 2023. godine. Prvi put, kako saznajemo, nakon preglasavanja, nije dobio sredstva. U obrazloženju su pohvalili njegov scenario i dali mu savete za njegovo unapređenje. Andrej je to uvažio i na jesen se ponovo prijavio. Nahvalili su tada scenario i eksplikaciju, nijednu manu nisu našli i istakli su posebnu preporuku za ovaj projekat, a jedini razlog što nije dobio sredstva je bilo to što nije režirao nijedan film, te su mu toplo preporučili da snimi kratki film i opet se prijavi - na konkurs za debitantski film ili neki drugi. Šepetkovski je uložio svoj novac i s Vesnom Trivalić u glavnoj ulozi napravio tridesetominutni film "Služba", koji je dobio sjajne kritike. Glumac je već dobio poziv za nekoliko festivala. Na novom konkursu opet nije prošao, ali uz obrazloženje da scenario nije dobar.

sluzba-9.jpg
promo, Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić, Promo

- "Nagrada" Andreja Šepetkovskog kritika je aktuelnog stanja na pozorišnoj sceni u Srbiji. Radnja se odvija na malom pozorišnom festivalu u Šumadiji na kome borba za nagradu dovodi atmosferu do usijanja. Čini se da likovi lokalnih moćnika, dramskih umetnika ili istaknutih članova žirija i uglednih kulturnih radnika nude plodno tle za uverljivu komediju ili satiru o našem esnafu. Međutim, uprkos vrlo dobroj ideji i potentnoj temi, scenarista nije iskoristio ovu priliku. Na puno mesta radnja je razvodnjena, raspleti predvidivi, a likovi i dijalozi neuverljivi. Autor očigledno dobro poznaje prilike u pozorišnom svetu, ali scenariju nedostaje čvrsta uzročno-posledična veza između događaja, koja bi scenario učinila filmičnijim - stoji u obrazloženju FCS.

1111-dragana-udovicic2.jpg
Dragana Udovičić 
foto: Dragana Udovičić

Za komentar smo pozvali i glumca.

- Mislim da je, najblaže rečeno, nelogično, pa i prepotentno, da se ne uvažava mišljenje prethodnih komisija koje su na konkursima dale izuzetno pozitivnu ocenu za projekat i preporučile ga. Ipak sve komisije rade za istu instituciju - rekao je Šepetkovski, čiju je seriju "Šetnja s lavom" otkupio HBO.

film-ala-je-lep-ovaj-svet-promo-1.jpg
Nemanja Miščević 
foto: Nemanja Miščević

Podržani vampirska komedija i prvenac Maje Todorović "Emigrantkinja"

Upravni odbor Filmskog centra Srbije usvojio je, na sednici 30. jula, predlog svoje konkursne komisije, koju su činili Marko Đorđević, Dušan Zorić, Jelena Mihajlović, Nikolina Vučetić Zečević i Kosta Peševski, i dodelio po 30 miliona dinara "Emigrantkinji" rediteljke i scenaristkinje Maje Todorović (produkcija "Mir medija grup") i "Zubima na grbači" reditelja Damira Romanova i scenaristkinje Marijane Vićenić (produkcija "Samo sekund").

maja-todorovic-foto-misa-obradovic-2.jpg
Miša Obradović 
foto: Miša Obradović

- U ostvarenju "Emigrantkinja" profesorka francuskog jezika u Beogradu odlučuje da se ponaša kao emigrantkinja u sopstvenoj zemlji, a komisija smatra da predložak nudi iskren i nepretenciozan debitantski film o emocionalnim nomadima. Drugi film koji je dobio sredstva - vampirska komedija "Zubi na grbači", vodi na uzbudljivo putovanje iz prošlosti u sadašnjost, stvarajući predložak za originalno i autentično umetničko delo - obrazložila je komisija.

film-toma-foto-aleksandar-kujucev-2.jpg
Aleksandar Kujučev 
foto: Aleksandar Kujučev

Mlada dramska spisateljica i scenaristkinja Maja Todorović iza sebe ima uspešne projekte poput filma i serije "Toma", filma "Ajvar" i serijala "Dug moru" i "Žigosani u reketu".