Finalna epizoda druge sezone serije "Kuća zmaja", koja je emitovana u noći između nedelje i ponedeljka, podigla je atmosferu u Vesterosu do ključanja.

kuca-zmaja.jpg
HBO 
Prikazana poslednja epizoda "Kuće zmaja"foto: HBO

Prikvel kultne serije "Igra prestola", čija je radnja smeštena 200 godina ranije, otvorio je vrata za veliki sukob Crnog i Zelenog tima za Gvozdeni presto. Iako poslednja epizoda, pod nazivom "Kraljica koja je ikad bila", ostavlja konačni obračun zmajeva za narednu sezonu, bilo je mnogo preokreta na obe strane.

Do naredne sezone

Do velikog sukoba dve vojske i zmajeva nije došlo, ali ostavljen je veliki prostor za napeti razvoj događaja u nastavku.

kuca-zmaja-foto-hbo-4.jpg
HBO 
Prikazana poslednja epizoda "Kuće zmaja"foto: HBO

- Kraj epizode je poput uzavrele vode. Baš je uzbudljivo znati da će biti više jahača zmajeva. Svakako ovakav kraj ne izgleda dobro za Zelene. Sad tek kreće akcija - istakao je glumac Hari Kolet, koji u pomenutom serijalu tumači lik Renirinog najstarijeg sina Velariona.

Najveća zamerka kritičara tiče se broja epizoda, budući da je smanjen sa deset na osam u drugoj sezoni.

- Nije baš bio naš izbor da smanjimo broj epizoda. Iako je HBO insistirao na ovakvom kraju, smanjenje broja epizoda pokrenuto je pričom - rekla je scenaristkinja Sara Hes za Entertejment vikli.

Oštre reči

kuca-zmaja--3.jpg
HBO 
Prikazana poslednja epizoda "Kuće zmaja"foto: HBO

Kritičari nisu bili blagonakloni prema poslednjim epizodama, ističući da je strateški pogrešno napravljen rez u priči. Kao najveću zamerku ističu početak nove sezone, u koji će biti smešten sukob, te neće biti moguće ispuniti normu brojem epizoda.

- Sezona se čini nekompletnom i nema dobar kraj. Još gore, ako je uklanjanje poslednje dve epizode i premeštanje njihovih događaja u treću sezonu trebalo da bude mera za smanjenje troškova, onda su HBO i "Vorner bros" jednostavno pucali sebi u nogu. Ukoliko započnete sezonu dvema, velikim bitkama, kako očekujete da ćete na zadovoljavajući način zaokružiti priču - oštri su bili kritičari Splašfilma.

Uprkos pritužbama na razvoj priče i nedovoljnu uključenost zmajeva, gledanost "Kuće zmaja" je na izuzetnom nivou i donosi HBO ozbiljnu gledanost i zaradu.

Nova sezona će verovatno nastaviti da istražuje priču "Plesa zmajeva", povlačeći motive iz knjige "Vatra i krv" autora Džordža R. R. Martina iz 2018.

666c180d03eb5.jpg
HBO 
Prikazana poslednja epizoda "Kuće zmaja"foto: HBO

Očekuje se da će se mnoge zvezde iz druge sezone (barem one koje su preživele finale) vratiti u novim epizodama, uključujući Meta Smita, Emu d'Arsi, Risa Ivansa, Stiva Tusena, Sonoju Mizuno, Fabijana Frankela i mnoge druge. Produkcija još uvek nije potvrdila datum premijere nove sezone.

house-of-the-dragon.jpg
HBO 
Prikazana poslednja epizoda "Kuće zmaja"foto: HBO

Poznato je da je počeo rad na scenariju, a očigledno nas očekuje veliki jaz pre naredne epizode. Sudeći po razmaku između prve i druge sezone, koji je trajao dve godine, očekuje se da će nove sezone biti emitovane tokom 2026. godine.

(Kurir.rs/I.M.)