Monodrama Tihomira Stanića "Na Drini ćuprija" će 7. avgusta ponovo biti izvedena na sceni Pozorišta Teatrijum. Predstava, koja se već 23 godine igra na kartu više, osvojila je srca publike, a glumac koji tumači lik našeg nobelovca ovog leta paralelno snima i na Ubu seriju "Kamiondžije". Stanić je, gostujući na Kurir televiziji, govorio o posebnoj vezi sa Ivom Andrićem.

sequence-01.01-40-57-14.still002.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Pozivam gledaoce da dođu da pogledaju predstavu "Na Drini ćuprija". Prostor u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja je čaroban. Pozorište tu postoji 70 godina. Vreme su tu provodili mnogi veliki ljudi, pa i jedan Nikola Tesla. Važno je da se tu i preko leta neguje kulturni život Beograda. Naša ideja je bila da ne dajemo prednost jeftinom vidu zabave, već da mladima damo šansu da svoj talenat potvrde - kaže Stanić.

tihomir-stanic-foto-marko-spasojevic.jpg
Marko Spasojević 
foto: Marko Spasojević

Početkom avgusta prvi kontakt s publikom na letnjoj sceni Teatrijuma imali su studenti prve godine glume.

- Ulaz je bio slobodan, a mladi studenti su zaradili svoj prvi honorar. Imamo mnogo akademija, a ljudi nemaju gde da igraju. Beograd ima isti broj pozorišta kao 1954. godine - naglašava Stanić, koji posebno hvali ekipu predstave "Mušica".

- Sjajni su. Kad sam pogledao probu, odlučio sam im povećamo budžet duplo (smeh). "Mušica" me je toliko obradovala, verujem da će opet postati kultna.

stejsi5.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Voditeljka Anastasija Čanović je upitala kakva je pozorišna publika danas i da li imaju sluha za umetnost.

- Publika je uvek ista. U pozorište, čak i u svetu, ne ide više od tri odsto ljudi. Imamo stalnu publiku. Bilo je impresivno videti da studenti dolaze da gledaju jedni druge. Ima tu i ljubavi - objasnio je sagovornik.

kurir televizija TIHOMIR STANIĆ NAJAVIO PREDSTAVU KOJA ĆE BITI KULTNA: 22 godine tumačim Ivu Andrića, a sem fizičke sličnosti spaja nas i JOŠ NEŠTO

Govoreći o kontinuitetu u radu Teatrijuma, priznao je i svoju veliku grešku.

- Sada smo drugačije postavili scenu. Mnogo je bolje. Najčarobniji trenuci za mene su kad se završi predstava. Dođu glumci koji će igrati sutradan. Proba se završi oko jedan noću - otkrio nam je.

07.10.2023-nobelobac-gj-05.jpg
Gordan Jović/ Rts 
foto: Gordan Jović/ Rts

Na kraju razgovora se osvrnuo i na seriju "Nobelovac", koja će pretpremijerno biti prikazana na Sarajevo film festivalu, a televizijska publika će imati priliku da je gleda na Radio-televiziji Srbije od oktobra.

- Do kraja života ću se baviti njegovim delom. Nadam se da će serija uspeti. Igrao sam Andrića u periodu od 1941. do 1961. godine. Imamo veliku podelu, 145 uloga. Nekoliko glumaca je iz Slovenije, sedam-osam iz Hrvatske, iz Splita, iz Crne Gore, zato što su likovi odatle i govore svojim autentičnim jezikom. Mladi Krleža i stariji Krleža su iz Hrvatske, Damir Lončar i Kristijan Petelin. Mladi Andrić je Igor iz Zagreba, a tu su i Selma Alispahić iz Sarajeva i Milica Babić, koja igra Andrićevu ljubav.

Scenario su uradili Ivan Velisavljević i Jelena Mijović, a saradnici smo bili Aleksandar Novaković i ja. Režiju sam zajedničkim snagama radio s Borišom Simovićem. Andrić je obeležio moj život. Pamtim i dan kad je preminuo. Pisao sam u gimnaziji sastav o njemu koji su posle čitali u celoj školi. Fasciniran sam njegovim delom, a i ličnošću. Njegova literatura je značajna i vredna, a prepoznata je dodeljivanjem Nobelove nagrade. On je bio i biće moja večna inspiracija. Njegov život i delo mogu da pruže toliko toga - zaključio je Stanić.

07.10.2023-nobelobac-gj-05.jpg
Gordan Jović/ Rts 
foto: Gordan Jović/ Rts

Za predstave za decu ulaz je slobodan

Četvrta sezona Pozorišta Teatrijum svečano je otvorena 30. juna pred punim dvorištem Kapetan Mišinog zdanja. Novu sezonu u podržali "Vlatacom institut", Cebef, "MG Mivela" i Fondacija "Alek Kavčić". Pored bogatog repertoara, tu je i poseban program za najmlađe.

- Vikendom su predstave besplatne za decu. Zahvaljujući sponzorima, publici delimo besplatno vodu - objasnio je Stanić.

Bonus video:

Kurir televizija TIHOMIR STANIĆ SKUPO PLAĆA GREŠKU IZ PROŠLOSTI: Postradao sam i to me je mnogo koštalo, ali me je i odškolovalo!