Sivi domje kultna jugoslovenska televizijska serija koja je ostavila veliki pečat i obeležila odrastanje mnogih generacija. Snimljena je u produkciji Televizije Beograd tokom 1984. i 1985. godine, a premijerno je emitovana 1986. godine.

zarko-1.jpg
Printscreen/Youtube 
Žarko Laušević u seriji "Sivi dom"foto: Printscreen/Youtube

U dvanaest epizoda nižu se različite sudbine dece iz popravnog doma. Serija se bavi veoma aktuelnom tematikom u savremenom društvu i pokreće opšte pitanje razrešenja problema maloletničke delikvencije. Nastala je na osnovu autentičnih priča i snimljena je u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu.

Veliki pečat u seriji ostavila je naslovna numera "Sve što želim u ovom trenutku" grupe "Far", koja ima veoma interesantnu priču.

Autori serije su za potrebe ovog projekta tražili neku tužnu pesmu koja će se uklopiti u potresnu priču.

Sve je počelo od scene iz učionice u kojoj su glumci i statisti morali da pevaju u glas. Kako je na kraju došlo do toga da pesma grupe "Far" postane zaštitni znak čuvene serije opisao je u jednom intervjuu muzičar Aleksandar Filip.

"U Ćićevcu smo ustajali u 5 ujutru. Glavni problem je bio, što je trebalo da cela učionica peva pesmu, a ja da sviram na usnoj harmonici. 20-tak statista i pet glumaca! Razmišljao sam šta da radimo. Na usnoj harmonici ne umem ništa pametno da sviram, osim nekih bluz rifova. Palo mi je na pamet, da to mora da bude nešto što svi, koliko-toliko znaju. Inače, kako i kada da uvežbam 30-tak ljudi da horski pevaju nešto što prvi put čuju.

zarko-lausevic-u-seriji-sivi-dom-1.jpg
Printscreen 
Žarko Laušević i Branislav Lečić u seriji "Sivi dom"foto: Printscreen

Odlučio sam se za "Jedne noći u decembru" od Kemala Montena. Međutim, pod utiskom koreografije i naših uloga načisto smo iskvarili celu pesmu i to nije ličilo ni na šta. Ali, kada sam zapevao prve stihove pesme "Sve što želim u ovom trenutku..." svima se dopalo. Pesma u tom trenutku nije ni bila završena, a kasnije je Dušan koji je u grupi "Far" svirao bas gitaru dopisao refren. Tako je sve počelo".

"Sivi dom" prikazuje šta junake dovodi na put prestupa, doživljavamo njihove potresne priče iz života i svedoci smo njihove borbe da preokrenu sudbinu u svoju korist, iako se svojim postupcima uvek vraćaju na početak. Šilja je jedini lik kojeg u većem delu serije pratimo po izlasku iz doma i njegov pokušaj da nakon mračne prošlosti pronađe ponovo put ka normalnom životu. Žarko Laušević je zahvaljujući ulozi Šilje postao glumačka zvezda i idol mladima, a uz pesmu "Sve što žeim u ovom trenutku" ispraćen je na večni počinak".

Autori serije, scenarista Gordan Mihić i režiser Darko Bajić, okupili su jaka glumačka imena, pa su pored slavnog Lauševića u seriji glumili i Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Miša Janketić, Bora Todorović...

Iznad svih ostalih fantastičnih glumaca koji se pojavljuju u seriji, najviše se istakao Laušević. Imao je najtežu ulogu Šilje, koji tokom svih 12 epizoda gotovo da i ne progovara. Ta uloga ostavila je veliki pečat u njegovoj karijeri i mislim da nikad posle toga nije odigrao tako zahtevnu rolu - ispričao je jednom prilikom scenarista Gordan Mihić i dodao da je odmah nakon emitovanja te serije zavladala prava histerija za Žarkom, koji je tada imao 26 godina.

- Znam da je tada ženski deo populacije ludeo za njim! Mnogi muškarci, naročito srednjoškolci, brijali su jedan deo desne obrve, baš kao što je Žarko imao u seriji. U mnogim emisijama tada su njegov talenat upoređivali sa velikim holivudskim zvezdama poput Mikija Rurka.

(Kurir.rs/M.F)

Bonus video:

Kurir/Zorana Jevtić Žarko Laušević svira gitaru