Dragan Vujić Vujke je tokom svoje 37 godina duge filmske i televizijske karijere odigrao samo jednu glavnu ulogu, i to kada je pre šest godina u filmu reditelja Nikole Petrovića "Psi umiru sami" zaigrao inspektora Gorana Mirkovića.

Do tada je imao samo sporodne uloge i to u filmovima "Boj na Kosovu", "Tri letnja dana" i seriji "Porodično blago".

Dragan je široj javnosti postao poznat 2004. godine ulogom Nemca Johana Uberharta u seriji "Stižu dolari", a dve godine kasnije dobio je zapaženiju sporednu ulogu u seriji "Bela lađa" gde je igrao Panjkovića, bliskog saradnika glavnog junaka Srećka Šojića (Milan Gutović).

vujke.jpg
Damir Dervišagić 
Dragan Vujić Vujkefoto: Damir Dervišagić

Pored televizijskih uloga, publika Vujketa poznaje i ulogama u sinhronizacijama crtaća. On je bio i Gargamel, Skar, Patak Dača, Šrek, Deda Mraz, Blinki Bil...

"Mene su uporno sve ove godine stavljali u neki žanr komedije i kada sam seo i razgovarao s Nikolom o našem inspektoru, moram priznati da me je 'zašašoljio', jer je uloga izuzetno kompleksna. U startu sam mu rekao da ja u filmu mogu da imam i deset rečenica i da ćemo uspeti da izvučemo šta treba. Narod je mene oduvek shvatao kao nekog 'ha-ha-ha' glumca, međutim ja sam nešto drugo i treće, što sam pokušao da sprovedem u film. Inspektor je čovek koji je negde celu karijeru podredio svom privatnom životu, jer mu je supruga umrla od kancera. Ima i kćerku koja je kao mala išla s njom na hemioterapije i s kojom nije u kontaktu. Negde je imao moto koji je i moj moto 'Na cilj može da stigne samo onaj koji ga ima'. On je inspektor koji ima cilj da zaokruži karijeru poslednjim zadatkom, koji ga dovodi da se susretne sa kćerkom posle 15 godina. I upravo tu možemo videti taj muški strah od lošeg" rekao je glumac u intervjuu za Mondo.

dragan-vujic.jpg
Dragan Kadić 
foto: Dragan Kadić

Iako je dosta pomogao ekipi s kojom je radio na snimanju filma savetovanjem pre svega, Vujke kaže da nema neki poseban savet za mlade kolege ili za one koji tek planiraju da studiraju glumu.

"Evo prvi put kad je Mina stala pred kamere, tresla se kao prut.Ja sam na lošem glasu da sam džangrizavi tip, koji je težak za saradnju... I osetio sam da su mlađi glumci imali tremu što igraju sa nama starijima, i što uopšte snimaju. Ali se Mina posle petnaestak minuta opustila. Zato i nemam šta da savetujem mlade glumce, već ću uvek da budem onaj s perona koji drži pištaljku i koji 'gura' te vagone da pođu, da voz krene. Mladima treba podstrek, ništa više".

Dragan Vujić je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Radeta Markovića. Stalni je član Pozorišta na Terazijama od 1991. godine gde ima status prvaka.

Objavio je knjigu ljubavne poezije "Duga strana mene" a jedno vreme je bio i umetnički direktor Filmskih susreta u Nišu.

(Kurir.rs/M.F.)

Bonus video:

RINA Ovo je pravi Srećko Šojić: svi ga vuku za brkove i pitaju da li su pravi