Srbija se vraća na Evrovizijsko takmičenje mladih muzičara koje postoji od 1982. godine i održava se bijenalno, a ove godine grad domaćin je norveški grad Buda na Arktiku koji je i Evropska prestonica kulture.

img-9378.jpg
Gordan Jović/ Rts 
foto: Gordan Jović/ Rts

Predstavnik Srbije je dvadesetogodišnji pijanista Bogdan Dugalić, naslednik glumca Nebojše Dugalića, koji će nastupiti u konkurenciji mladih muzičara iz jedanaest zemalja, starosti od dvanaest do dvadesetjedne godine. Sa Norveškim radio orkestrom pod upravom Ejvinda Adlanda Bogdan Dugalić će izvesti Varijacije na Paganinijevu temu Sergeja Rahmanjinova.

img-9380.jpg
Gordan Jović/ Rts 
foto: Gordan Jović/ Rts

Na ovogodišnjem 21. takmičenju po redu, uz predstavnika Srbije, nastupiće mladi muzičari iz Češke, Švedske, Poljske, Francuske, Švajcarske, Jermenije, Norveške, Nemačke, Austrije i Belgije, a instrumenti koji su zastupljeni su klavir, eufonijum, violina, violončelo, oboa, klarinet, flauta.

img-9377.jpg
Gordan Jović/ Rts 
foto: Gordan Jović/ Rts

Direktan prenos takmičenja koje se održava u koncertnoj dvorani Stormen je u subotu 17. avgusta na RTS 2 u 21 čas. Domaćin i realizator prenosa je Norveška radio televizija, a Radio televizija Srbije je organizovala učešće predstavnika Srbije na ovom najznačajnijem i najstarijem televizijskom muzičkom takmičenju u sferi klasične muzike.

Voditelji programa su Mona Berntsen i Silje Nordnes, a komentator iz beogradskog studija je Tijana Lukić.

bogdan-dugalic-1-foto-nebojsa-babic-1.jpg
Nebojša Babić 
foto: Nebojša Babić

Bogdan je završio muzičku školu "Mokranjac" u Beogradu, a usavršavanje je nastavio u Salcburgu, na univerzitetu "Mocarteum", a još u detinjstvu je pokazao veliki talenat za muziku, te je sarađivao i sa slavnim virtuozima, kao što su Viktor Bođino ili Vladimir Ogarkov. Mladi umetnik je već osvojio nekoliko priznanja, među kojima se ističu prve nagrade na međunarodnim pijanističkim takmičenjima "Citta di Arona" i "Citta di San Dona di Piave" i drugo mesto na Međunarodnom memorijalnom takmičenju pijanista "Isidor Bajić". Pre dve godine osvojio je drugo mesto na prestižnom međunarodnom pijanističkom takmičenju "Maj Lind" u Helsinkiju, kao i priznanje za najbolje izvođenje kamerne muzike.

Bonus video:

Kurir Dugalić o Pinkoviću i kako su postali rođaci