Bijelo dugme počelo je u maju iz Sarajeva svoju veliku turneju "Doživeti stotu", a uskoro ih očekuju koncerti u Puli i Splitu. Našu ekipu ugostili su u Trebinju, gde je na gradskom stadionu s njima pevalo više od 10.000 ljudi.

dugme-foto-studio-42.jpg
Ustupljene fotografije, Studio 42 
foto: Studio 42, Ustupljene fotografije

Bio je to najposećeniji koncert u Trebinju svih vremena, oborili su i rekord Zdravka Čolića. Nepregledne kolone automobila iz Dubrovnika, Podgorice, čitave Bosne slivale su se u grad čitavog dana. Goran Bregović, Mladen Vojičić Tifa, Alen Islamović, Zoran Redžić, Ogi Radivojević i Điđi Jankelić držali su publiku kao omađijanu duže od dva sata, koja je horski pevala pesme od "Padaju zvijezde" do "Ružica si bila". Pre izlaska na binu Mladena Vojičića Tifu upitali smo da uporedi ovu turneju i onu iz 2005. godine.

arsenal-fest-bijelo-dugme-28062024-0002.jpg
ATA images 
foto: ATA images

- Imali sam tada tri koncerta - u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu, ali ne može da se poredi s ovom turnejom. Osećam se kao da sam na početku karijere. Ljudima to možda zvuči neverovatno, ali i dalje ima deteta u nama. Nismo prestali da se igramo.

Da li ste nostalgični za bivšom Jugoslavijom i koncertima na početku karijere?

- Nostalgičan sam prema tom vremenu. Međutim, krivo mi je što i dalje nailazimo na zidove. Nemam potrebe za nostalgijom prema Dugmetu. Doživljavamo istu ljubav kao nekad. Bend postoji zbog publike, a ona je, znam da će zvučati kao floskula, od 7 do 77, što je dokaz da smo radili na sve na dobar i pošten način. Malo je bendova koji sebi mogu da dozvole da slave pola veka karijere.

Sećate li se svojih početaka? Imate li omiljeni koncert?

- Došao sam kao mlad u bend. Mnogih koncerata se i ne sećam. Dešavale su mi se stvari kao na filmu. Znao sam nekad i da uprskam.

liveproduction-img-2561.jpg
LiveProduction 
foto: LiveProduction

Imate li vremena da uživate?

- Kod nas i dalje vlada vojnička disciplina (smeh).

Kako vidite muziku i bendove danas?

- Danas ima mesta za sve izvođače, a nekada nije svako mogao da bude muzičar. Autotjun može svašta, a pevači niču ko pečurke posle kiše. Malo je onih koji ostaju na ovoj sceni, jednostavno, hiperprodukcija je uradila da više nijedna nova pesma ne može da bude aktuelna više od dva-tri meseca. Naše pesme pevaju se pola veka, a nadam se da će još 50 godina.

arsen-dedic-sahrana-sahranjen.jpg
Beta 
foto: Beta

Koga vi privatno volite da slušate?

- Arsena Dedića, koga nisam razumeo kao mlad. Žao mi je što je preminuo. Svi ćemo jednog dana umreti.

Turneja "Doživeti stotu"

Na jesen u Štutgartu i Beču, a Beograd tek 2025.

Slavljenička turneja povodom 50 godina postojanja Bijelog dugmeta uskoro se nastavlja koncertima u Hrvatskoj, u Puli 25. avgusta i u Splitu 31. avgusta. Prvi koncert u dijaspori je zakazan u čuvenoj Porše areni u Štutgartu, dok su sledeće stanice Beč i Danska. Veliki koncert u Beogradu je planiran za 2025. godinu.

Bonus video:

Kurir TV GORAN BREGOVIĆ: Vučiću nikada neću zaboraviti što je bio uz mene kada mi je bilo najteže