Festival filmskog scenarija otvara film "Bauk" u Vrnjačkoj Banji, a Zlatno pero "Gordan Mihić" ove godine biće dodeljeno Biljani Maksić, saznaje Kurir.

biljana-maksic--ataimages-fest-otvaranje-23022024-0052.jpg
ATA images 
foto: ATA images

Biljana je rođena u Valjevu 1961. godine. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Scenarista je treće priče u omnibus filmu "Kako je propao rokenrol" (1989), saradnik na scenarijima filmova "Una" (1984) i "Povratak lopova" (1998). Bila je dramaturg i jedan od saradnika TV serije "Popovanje" i filma "Lepa sela, lepo gore" (1996). Napisala je adaptaciju za pozorišnu predstavu "Lolita". Koscenarista je filmova "Apsolutnih sto" (2001) i "Mala noćna muzika" (2002), dramaturg TV serije "Crni Gruja II", scenarista TV serije "Žene sa Dedinja" i saradnik na scenariju TV serije "Vratiće se rode".

vraticeserode-printscreen.jpg
Printscreen 
foto: Printscreen

Na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji 1993. i 1995. dobila je nagradu za najbolji scenario rađen prema književnom delu za TV filmove "Brod plovi za Šangaj" (1993) i "Večita slavina" (1995), a 2002. nagradu za najbolji scenario za film "Apsolutnih sto" (2001). Na istom festivalu 2003. scenario filma "Mala noćna muzika" (2002) osvojio je prvu nagradu, a 2012. kao koscenarista dobila je nagradu za scenario filma "Skidanje" (2013).

set-filma-budi-bog-s-nama-4-foto-nemanja-miscevic.jpg
Nemanja Miščević 
foto: Nemanja Miščević

Koscenarista je filma u postprodukciji "Budi bog s nama" reditelja Slobodana Šijana, koji se očekuje uskoro u bioskopima.

Za nagrade će se ove godine do 18. avgusta boriti 11 filmova, nakon svečanog otvaranja, kad će crvenim tepihom prodefilovati više od 100 glumaca, scenarista i filmskih radnika.

Film "Bauk" je prvi film koji je rađen u produkciji Miloša Bikovića. On govori o bombardovanju Srbije iz vizure osmogodišnjeg dečaka Save, a reditelj je snimanje započeo na dan kad su pale prve NATO bombe na Srbiju, 24. marta.

bauk-1.jpg
Radoš Ružić 
foto: Radoš Ružić

Glavna uloga dečaka Save poverena je Jakši Prpiću, sinu glumice Anđelke Stević Žugić, koga smo imali prilike da gledamo u filmu i seriji "Toma". Takođe, premijerno će tokom festivala biti prikazani filmovi "Ciklus" po scenariju Jelene Stojković, kao i romantična komedija "Jugodrom", delo scenariste Koste Peševskog.