Festival filmskog scenarija Gorki list u Vrnjačkoj Banji otvoren je 48. put u utorak veče premijerom filma "Bauk" Gorana Radovanovića i dodelom nagrada. Crvenim tepihom na stepenicama, poput onih u Kanu, prodefilovalo je više od 100 gostiju iz filmske industrije, uključujući mnogobrojne poznate glumce, scenariste, reditelje, producente. Prvo veče obeležila je i tradicionalna dodela nagrade Zlatno pero Gordana Mihića za izuzetan doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji, koja je ove godine pripala Biljani Maksić.

untitled.jpg
Nenad Matović 
foto: Nenad Matović

- Ovo je velika čast za mene. Ja sam iz one generacije koja je svoj identitet ostvarila u ovoj profesiji i gradila kroz nju. Ova nagrada potvrđuje da moj identitet nije bio besmislen. Imam tu čast da 48. po redu Festival filmskog scenarija proglasim otvorenim - obratila se prisutnima Biljana.

biljana-maksic--ataimages-fest-otvaranje-23022024-0052.jpg
ATA images 
foto: ATA images

Prvo veče bilo je rezervisano za ostvarenje "Bauk" Gorana Radovanovića, koji je na festivalu premijerno prikazan, ali i film "Poslednji strelac" Darka Nikolića s Nenadom Jezdićem u naslovnoj ulozi. Amfiteatar u Vrnjačkoj Banji bio je ispunjen do poslednjeg mesta, a publici su se poklonili članovi ove dve ekipe. Gromoglasni aplauz dobili su Vojin Ćetković, Nenad Jezdić, Jelica Kovačević, Mlađan Crkvenjaš, Husein Husa Alijević, Milica Milša, Miljan Prljeta, Mirka Vasiljević, Andrej Šepetkovski, Marina Ćosić, Zlata Numanagić i mnogi drugi. Posebne ovacije osvojio je mladi glumac Jakša Prpić, koga su došli da podrže majka Anđelka Stević Žugić, ali i otac Dario Prpić, glumičin bivši suprug.

andjelka.jpg
Damir Dervišagić 
foto: Damir Dervišagić

Do 18. avgusta biće prikazani i filmovi "Pored tebe" Stevana Filipovića, "Ciklus" Marka Jovičića i Jelene Stojković, "Ruski konzul" Miroslava Lekića, "Sunce mamino" Koste Đorđevića, "Za danas toliko" Marka Đorđevića, "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića, "Lost Country" Vladimira Perišića, a van konkurencije najavljeni su "Jugodrom" Đorđa Stanimirovića, "Nedelja" Nemanje Ćeranića i Miloša Radunovića i "Jorgovani" Siniše Cvetića. Slogan ovogodišnje filmske smotre je "Veštačka inteligencija stvara, ali čovek sanja", a odluku o najboljima će doneti tročlani žiri u sastavu: Miroslav Momčilović umesto Zdravka Šotre, Srđa Anđelić i Nenad Pavlović. Novinari i filmski kritičari dodeliće nagradu "Slavko Lazarević". Grad domaćin će dodeliti i priznanja za izuzetan doprinos afirmaciji i promociji festivala, a treći put će biti dodeljena i nagrada "Marko Živić" za najboljeg mladog glumca.

3.jpg
Nenad Matović 
foto: Nenad Matović

Marku Janketiću Zlatnik cara Konstantina

Nagrada Zlatnika cara Konstantina pripala je glumcu Marku Janketiću, koga je publika nagradila ovacijama.

2.jpg
Nenad Matović 
foto: Nenad Matović

- Scenario je temelj svakog dobrog filma, a ja ću se potruditi da ovo priznanje ugradim u temelje novih uloga - u dahu je pozdravio okupljene Janketić.