Sarajevo film festival otvoriće u petak veče premijera filma "Nakon ljeta" Danisa Tanovića. Nova komedija s potpisom jedinog oskarovca s naših prostora biće prikazana na više od deset lokacija, ali u Mostaru i Tuzli.

danis-tanovic-nakon-ljeta.jpg
promo 
foto: Promo

Karte za sve projekcije su rasprodate. Čast bosanske kinematografije brani ove godine i "Nebo iznad Zenice" u režiji Zlatka Pranjića i Nane Frank Muler, čiji je koproducent HBO.

U središtu Evrope, jedan od najzagađenijih svetskih gradova ujedinio je svoje građane u zajedničkoj borbi za održivu budućnost. Ali novac, moć i politika pokazuju se jednako otrovnim protivnicima kao i zagađenje koje preti njihovim životima. Dokumentarac "Nebo iznad Zenice" ove jeseni će imati premijeru na Maks striming platformi.

nebo-iznad-zenice-foto-hbo-3.jpg
HBO 
foto: HBO

U Zenici, bosanskohercegovačkom gradu, česta pojava karcinoma, dečjeg dijabetesa i respiratornih bolesti postala je norma. Zagađenost vazduha, opšte gledano, u Bosni i Hercegovini je velika, a građani sa sumnjom gledaju na gigantsku čeličanu i koksaru koja zauzima četvrtinu grada i najveći je poslodavac na tom području. Oni žele da se nadzire emisija iz fabrike, kako nalaže ekološka dozvola, ali ništa se ne događa.

U najteže pogođenom naselju građani osećaju da ih niko ne čuje, pa formiraju udruženje građana Eko-forum kako bi zahtevali promene. Ali poput grčke tragedije, sukob interesa veći je od svih aktera. Građani se brinu za svoje zdravlje i egzistenciju, političari moraju da osiguraju radna mesta i privuku strana ulaganja kako bi bili ponovo izabrani, dok EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) daje zajam za novu elektranu koja radi na emisijama koksare, kao i biciklističke staze koje će pomoći brendiranju Zenice kao projekta "Zelenog grada".

sarajevo-film-festival-2023-otvaranje-foto-sarajevo-film-festival-2.jpg
Sarajevo film festival 
foto: Sarajevo film festival

Tokom sedam godina (2017-2024) film prati borbu Eko-foruma za podatke i odgovornost. Kroz oči građana koji trpe posledice, ovaj film daje glas onima bez glasa i otkriva složene mehanizme koji stoje na putu zdravorazumskim merama i održivosti u gradu, kao i na mnogim drugim mestima širom sveta. Dan ljudskih prava

Dokumentarac producira kuća "Medžik aur films" u koprodukciji s "Rilstejdžom" i HBO/Maksom, uz podršku Danskog filmskog instituta i ministarstva kulture Kantona Sarajevo. Premijera će se održati u sklopu programa "Dan ljudskih prava", u ponedeljak 19. avgusta. Nakon projekcije, novinar i reditelj Robert Zuber moderiraće panel-diskusiju "Investicija u sutrašnjicu: Ko je vlasnik budućnosti?" uz prisutnost oba reditelja. UNIQA je ekskluzivni sponzor i zvanično osiguranje Sarajevo film festivala.