Proslavljeni srpski scenarista Siniša Pavić preminuo je u 91. godini, a trag koji je ostavio je neizbrisiv.

Zahvaljujući njemu u srpskoj kinematografiji imamo junake koji nas decenijama unazad zasmejavaju, s obzirom na to da se serije čiji je on tvorac gledaju s istim žarom koliko god puta se reprizirale.

Riska, Tika Špic, Đoša, Šurda, Malina Vojvodić i mnogi drugi junaci domaćih serija i filmova delo su Siniše Pavića.

foto: Ustupljene fotografije

Prvi film"Višnja na Tašmajdanu" je sniman po njegovom istoimenom romanu. Drugi roman "Vruć vetar" je napisao 1980. godine po kome je snimao istoimenu televizijsku seriju, koja je emitovana u Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Austriji, a u nekim zemljama je proglašena za najbolju televizijsku seriju ikada prikazanu.

Pavić je bio najplodotvorniji TV autor u bivšoj Jugoslaviji. Pisao je scenarija za neke od najpoznatijih domaćih serija, poput "Pozorišta u kući", "Otpisanih", "Vrućeg vetra"… Scenarista je i filmova "Tesna koža" i "Laf u srcu".

foto: Printscreen/Youtube

„Boljim životom“, krajem 80-ih, počinje i era Pavićevih celovečernjih serija, sa više desetina epizoda, emitovanih po nekoliko godina, u čijem centru zbivanja je najčešće jedna porodica: „Srećni ljudi“,„Porodično blago“, „Stižu dolari“, „Bela lađa“…

Poslednja serija koju je snimio - "Junaci našeg doba" - premijerno je emitovana od 2019. do 2021. godine. Od tada nije pisao za televiziju, ali izvesno je da ćemo reprize njegovih serija gledati još dugo.

(Kurir.rs/ L. S.)

Bonus video:

Privatna arhiva Desimir Stanojević i Radmila Savićević pevaju