Proslavljeni srpski scenarista Siniša Pavić preminuo je u 91. godini, a trag koji je ostavio je neizbrisiv.

Zahvaljujući njemu u srpskoj kinematografiji imamo junake koji nas decenijama unazad zasmejavaju, a ovo su neke od poznatih beogradskih lokacija, na kojima su se snimale kultne scene serija "Porodično blago", "Srećni ljudi", "Bolji život", ali i njegovih proslavljenih filmovapoput "Tesne kože".

foto: Marina Lopičić

"Porodično blago"

Serija uz koju su odrastale generacije je "Porodično blago" Siniše Pavića. Zgode i nezgode porodice Gavrilović ostale su urezane u sećanje publike, a i danas se prepričavaju anegdote.

Ipak, još jedna porodica osvojila je srca gledaoca kraj malih ekrana - Gagić. Bogoljub Gagić Čerčil (Danilo Lazović) uvek je dolazio kući nervozan, vikao sa vrata dvorišta, a komšije bi se okupljale.

Veliku pažnju filmadžija privuklo je i njihovo porodično gnezdo, koje je bilo izuzetno autentično. Oronuo dom porodice Gagić nalazi se u centru Beograda.

Naime, staro zdanje, na kojoj se snimalo 1998. godine, nalazi se na adresi Dalmatinska 73 na Paliluli u Beogradu, a kao što možete videti na Instagram snimku, malo se šta promenilo.

Među poznatim lokacijama, a takođe i scenama, nalazi se i ona kada se Gavrilo (Miša Janketić) našao u nezgodnoj situaciji, pa je pomoć morao da potraži na Bajlonijevoj pijaci, ali ne kako bi pazario paradajz, krompir ili zelenu salatu već kako bi po što boljem kursu razmenio tadašnju evropsku valutu.

"Srećni ljudi"

Gotovo da nema osobe koja barem jednom nije gledala domaću seriju "Srećni ljudi", koja je snimana pre više od 30 godina.

foto: Kurir

Veliki deo radnje odvijao se na "Ranču prokletih", u malenom dvorištu u kojem su se nalazile četiri kućice. U njima su živeli likovi, takozvani rančeri, Veliborka Prodanović (Ružica Sokić), Smiljka Miljković (Eva Ras), Cana Fontana (Žiža Stojanović) i Ilija Pandurović (Dušan Poček).

foto: Kurir

Moguće je da ste pored ove lokacije prošli barem jednom, nalazi se u blizini železničke stanice Prokop, u Ulici Lazara Sočice. Možda najneverovatnija stvar koja se tiče ovog mesta jeste to što je na Gugl mapi lokacija označena upravo kao "Ranč prokletih".

"Bolji život"

Porodica Popadić bila je najpopularnija krajem osamdesetih u Jugoslaviji, ali i svaki put kada bi se reprizirala serija "Bolji život".

foto: Tamara Trajković

Za potrebe tog projekta korišćena je zgrada u Kopitarevoj ulici u centru Beograda, dok su scene enterijera snimane u studiju. Isti objekat iskorišćen je i za radnju serija "Porodično blago", "Lisice", "Ulica lipa" i filma "Nešto između".

Naime, “Bolji život” je poslednja TV serija snimljena u bivšoj Jugoslaviji, I poslednja snimljena serija TV Beograda u studiju Avala filma na Košutnjaku.

foto: Kurir

Nekada filmski gigant SFRJ I celog Balkana, 2018. godine, izgledao je kao ruševina obrasla u korov, ali srećom je obnovljen u medjuvremenu.

foto: Kurir

"Tesna koža"

Dimitrije Pantić, večiti mlađi referent, prolazi kroz mnoge muke, a jedna od najvećih mu je zaštićena podstanarka sa kojom žive u kući.

foto: Tamara Trajković

U pitanju je dvospratna zgrada koja se nalazi u Ulici vojvode Dobrnjca 38 na Dorćolu, ali je za potrebe filma sniman samo eksterijer prizemlja i terasa, na kojoj je pokojna Rahela Ferari imala legendarnu scenu sa poštarom.

"Vruć Vetar"

Serija "Vruć vetar" ušla je u istoriju jugoslovenske kinematografije, a i dan danas se rado gleda. Većina kadrova ovog kultnog ostvarenja snimljena je u jednoj kući na Vračaru, još davne 1979. godine.

foto: Printscreen/PulsOnline

Tu su se Čkalja i Ljubiša Samardžić, prema scenariju Siniše Pavića, "stalno svađali", a sada od ovog objekta nije ostalo ništa.

Pavić je bio najplodotvorniji TV autor u bivšoj Jugoslaviji.Poslednja serija koju je snimio - "Junaci našeg doba" - premijerno je emitovana od 2019. do 2021. godine. Od tada nije pisao za televiziju, ali izvesno je da ćemo reprize njegovih serija gledati još dugo.

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

kurir televizija GLUMAC ISPRIČAO DIRLJIVU ANEGDOTU SA MANDOM! Bio je tu u veoma važnom trenutku za mene! PROGOVORIO O NASTAVKU "SELO GORI"