Svetska premijera filma "Među bogovima" reditelja Vuka Ršumovića održana je u u okviru 30. Sarajevo film festivala, a uz naslednika našeg legenardnog pesnika, Ljubivoja Ršumovića, bila je i njegova supruga, Ana Tomović, koja je takođe rediteljka.

Ana je na crvenom tepihu 30. Sarajevo film festivala blistala u dugoj braon-crnoj haljini s cvetnim dezenom, a stajling je upotpunila crnom pismo-torbom. Frizura joj je bila blago talasasta.

Vuk Ršumović i Ana Tomović na 30. Sarajevo film festivalufoto: Nemanja Nikolić

Ana i Vuk inače imaju dvoje dece Vida i Nađu.

Ana Tomović je radila komade velikih pisaca i svojim predstavama hrabro otvorila neka od najbolnijih pitanja ljudske duše: "Zločin i kazna" Dostojevskog, Brehtovu "Majku Hrabrost i njenu decu", stvarala je na teatarskim scenama Beograda, Zagreba, Sarajeva...

Vuk Ršumović i Ana Tomović na 30. Sarajevo film festivalufoto: Nemanja Nikolić

Ona je ranije rekla da sve crpi iz porodice, odnosa i onoga što se naučilo tokom odrastanja.

- Porodica je neiscrpan izvor svega. Uvek se vraćamo porodici u traganju za bilo čim. Za nas, ljude koji se bave umetnošću, stabilnost porodice je vrlo važna zato što nam ona omogućava da idemo dalje od sebe i da budemo jako kreativni - rekla je ranije Ana.

Ana Tomovićfoto: ATA images

Prema njenim rečima, u svemu je pokreće ljubav, deca i porodica.

- To su stvari koje me motivišu i stalno stavljaju pred nove zadatke. Zbog njih moram da budem i bolji čovek i bolji umetnik, i da se razvijam u svakom smislu.

Od kada je postala majka njena profesionalna uloga neminovno se prepliće sa sa roditeljskom, a ponekad joj se, kaže, čini da režira sopstveni život.

Ana Tomovićfoto: ATA images

- Kao majci dvoje dece život mi je vrlo intenzivan. Nisam ni znala da motori mogu tako brzo da se okreću i da sve bude izvodljivo. Uloge roditelja i reditelja sad idu paralelno i podupiru se. Ali, dobro je dok je tako.

Ana je iz umetničke porodice, a rođena sestra joj glumica Borka Tomović.

Borka Tomovićfoto: Zorana Jevtić

Film "Među bogovima" je inače prikazan u okviru Takmičarskog programa – igrani film 30. Sarajevo Film Festivala.

Ovaj potresan film snimljen je prema istinitom događaju iz 2015. godine, a premijera na 30. Sarajevo Film Festivalu bila je posvećena migrantima, tragično stradalima u reci Drini. Projekcija filma započela je minutom ćutanja u čast preminulima.

ANa Tomović i Vuk Ršumovićfoto: Stefan Jokić

- Radnja ovog filma događa se 2015. godine, ali, nažalost, ove priče ne prestaju - rekao je Ršumović.

UNIQA je ekskluzivni sponzor i zvanično osiguranje Sarajevo Film Festivala.

(Kurir.rs/ LJ. R./ L. S.)

Bonus video:

Kurir Aleksa Balašević na Sarajevo film festival